Hasan Kar'ın "Macir Hamdi'nin suyu" başlıklı köşe yazısı

Hemen hemen yaşamın olduğu her bölgede; yaptığı güzel işler ve arkasında bıraktığı aziz hatırası ile kendisinden uzunca söz ettirir insan… İyi günler iyi haftalar.

İlçemizin merkez mahalle konumunda olan Kuzuluk Mahallesi’nde çocukluk dönemlerinden kalan ve bugünlere ulaşan hatıra ile bu hatırayı bırakan kişiyi yad etmek gerek. Atalarımızın tarihte fazlası ile önem verdiği hususların başında içme suyu gelmiştir ve bu konuyu bu duyarlılığı sonradan gelen nesil devam ettirmiştir. “Su gibi aziz ol” lafı su ikram edene çokça söylenen bir sözdür. Buda şu anlama gelir ki; su yeryüzüne indikten sonra canlıların yaşamında vazgeçilmez haline gelerek canandan cana verilen aziz bir hediyedir. Dua ile eğer “Su gibi aziz olursan sende yaşamın vazgeçilmezi olursun” demek anlamına geliyor.

Bu duygu ve düşünce içerisinde kıymeti çok büyük bir husus olarak öncelik olmuştur su konusu. Çocukluk yıllarımda yoğun olarak kullanılan; “Macir Hamdi’nin suyuna gidiyorum, geliyorum” sözlerini duyardım. Çok popüler bir su kaynağı idi burası. Ve buranın temizliğini bir fiil yapardı... Maddi ve manevi ilgi, alaka gösterirdi. “He doğru ya hangi su burası” diyorsunuz belki de. Evet hemen söyleyeyim. Şu an Kuzuluk Mahallesi’nde özellikle yaz dönemi önünde araç kuyrukları olan ve bazen trafikten yolun kapanma durumu dahi oluşabilen sudan bahsediyorum. (Eski Adapazarı istikametinden Kuzuluk Mahallesi’ne çıkarken okula dönmeden sağda.) Gel zaman git zaman; Macir Hamdi’nin aziz hatırası ilk günkü gibi güzel ve çok daha fazla yoğun misafirlerini ağırlıyor. Özellikle Kuzuluk Mahallesi sakinleri bu anlatılanlara şahittir. Macir Hamdi’ye rahmet diliyorum. Bu hatırasına sahip çıkana ise sağlık dilerim. Kendinize iyi bakın, hoşça kalın…