Radyonun gücü deyince aklınıza popüler olduğu dönemlerde insanlar üzerinde bıraktığı etkisi mi geliyor? Hayır, ben aslında günümüzdeki gücünü anlatacağım. Televizyonun bile gücü kalmamış iken, sosyal medya, internetin gücü konuşulurken radyonun nasıl bir gücü olur dediğinizi duyar gibiyim. :)

Radyo dinleyin. Yürürken, otobüste iken, doğada iken, çalışırken ve hatta uyurken - tabi kapanması için zamanlama kurun, yoksa siz uyurken radyonun çalışması doğru değil - radyo dinleyin. Hayal gücünüz, kelime hazneniz, yabancı diliniz, düşünce yapınız gibi birçok özelliğiniz gelişecektir. Radyo tiyatrolarını dinlemenizi öneririm. Çok güzeldir ve dinlerken çok keyif alacaksınız. Daha önce bir radyo tiyatrosu dinlememiş biri iseniz, ilk dinlediğiniz andan itibaren bağımlısı olacaksınız. Çok mutlu olacaksınız.

Radyo dinleyin ancak sadece şarkı, türkü dinlemek için değil. Eğer sadece şarkı, türkü dinlemek için radyoyu kullanırsanız, radyonun gücünü hissedemezsiniz. Radyoda haber, tiyatro, kitap dinleme, röportaj gibi şeyleri dinlerseniz o zaman radyonun gücünü hissedersiniz. Çünkü radyoda haber, tiyatro gibi şeyleri dinlerken beyniniz hayal kurmaya başlar. Örneğin haber spikeri Bursa’dan bir haber sunduğu zaman, Bursa’yı görmemiş olsanız bile zihninizde canlandırırsınız. Radyoda tiyatro dinlerken karakterleri beyninizde oluşturan siz olacaksınız. Senaryo size ait olmasa bile yönetmen, cast sorumlusu, tasarımcı olmak gibi deneyimleri yaşayacaksınız. Haberlerdeki şehirler, tiyatrolardaki karakterler sadece size ait ve size özel olacak. Kitap okuduğunuzda da böyledir. Ve kitap radyodan daha güçlüdür. :)

Aslında bu radyonun değil, sesin gücüdür. Sadece radyonun popülerliğinin yeniden artmasını isteyen biriyim. Yoksa tabi ki podcast yayınları yapan uygulamaları telefonunuza indirip veya farklı sosyal medyalarda ses yayını yapan hesapları takip edip dinleyebilirsiniz. Size önerim, hemen orta boyutlarda olan ve çok güzel bir tasarıma sahip (nostaljik radyolar gibi) bir radyo siparişi verin. (Hem de fiyatları çok uygun.) Ve radyoyu açın. O radyonun hışırtısı ile mutlu olun. Hışırtılar size ilham olacaktır. Hışırtılı günler. :)

Esen kalın.

“Televizyon herkese bir görüntü verir, ancak radyo bir milyon beyinde bir milyon farklı görüntü oluşturur” Peggy Noonan