Sakarya Valisi Çetin Oktay Kaldırım, Sakarya sahillerinde kum safarisinin başlayacağına yönelik bir etkinlik gerçekleştirerek sosyal medya hesaplarından duyurmuştu. (Karasu basını olarak biz de o hesaplardan öğrendik. İlgili makamlarca Karasu basınından kimseye bilgi ve haber verilmediği için sizlere de bizzat aktarmış olamadık. Bu konuda değerli okurlarımızın anlayışına sığınıyoruz). Biz Kendi penceremizden bakalım projeye, başta Karasu’muzun elbette Sakarya’nın da turizmi için güzel bir adım olur kum safarisi.

Lakin, aklıma şöyle bir durum takılıyor. 2006 yılında zengin sporu olan off-road yarışları Karasu’da yapılmıştı. “BFGoodrich Baja 350 Off-Road 2006 Karasu” olarak internet arşivlerinde bulabilirsiniz. Türkiye’nin hatta dünyanın çeşitli yerlerinden zenginler, o zamanki parayla milyar milyarlık oyuncaklarını alıp tırlarla Karasu’ya geldiler. Konakladılar, yediler, içtiler, nakit bıraktılar, vakit harcadılar, bol bol fotoğraf çekip hesaplarında paylaştılar. Karasu’nun parayla yaptıramayacağınız reklamını yaptılar.

O dönem beni İstanbul’dan, Antalya’dan, şu an hatırlayamadığım şehir ve hatta ülke dışından bile arayarak bilgi ve fotoğraf paylaşımında bulunmamızı isteyen haber kanalları ve off-road siteleri oldu. Hepsine de fotoğraf ve bilgi ulaştırdık. Karasu’nun haritadaki yerini dahi soranlar oldu. Görevimizi yaptık ve ilçemizin reklamını kendi çapımızca onlara yapmıştık.

Sonra ne mi oldu? Kum zambakları zarar görecek diye, milyarlık sektörü ilçemizden gönderdik. Adamlar, “Karasu, eşi olmayan doğal bir parkur. Türkiye’de benzeri çok az” diyerek şahsıma demeç vermişlerdi. Hiç unutmuyorum. Kimisine göre 3-5 çiçek için milyarlık sektörü elimizden kaçırdık. Hem gelir elde edecekti ilçe hem de müthiş bir reklam fırsatı…

Bugün Vali Kaldırım, Kaynarca, Karasu ve Kocaali’de ATV araçlarıyla safari yaptırarak şehrin reklamını yapma gayretinde. Bu da güzel bir adım. Hiç yoktan iyidir. Ama madem dünyada bile koruma altında olan, nesli tükenmekte olan, koparılmasının cezası 60 bin lira olan kum zambakları çok da engel değil, yeniden off-road kulüp ve federasyonlarına bir davet yaparak bu zengin oyuncaklarını ilimize ve ilçemize getirebiliriz.

Geçtiğimiz yıl büyük bir yarış etkinliğinin motokros ve 4x4 etabına ev sahipliği yaparak bir kez daha yerli ve yabancı sporcuları ağırlamış, bir kez daha güzel bir reklam fırsatı elde etmiştik. Türkiye’nin ve dünyanın gözü bu etap ile Karasu’ya çevrilmişti. Şahsi görüşüm Acarlar Longozu’nun otoparkının yanında bile ATV safarisi yaptıran kişiler var. Reklamın ve gelirin büyüğü off-road sektöründe. Valimize de bu ilk adım için teşekkür etmek lazım. İkinci adımı off-road parkuru olarak merakla bekliyoruz. Onca yıl sonra yaparsa Vali Çetin Oktay Kaldırım yapar…

ANLAMLI BİR İNİSİYATİF

Malum geçen yıl pandemi nedeniyle 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, çocuksuz kutlanmıştı. Aradan geçen 1 yılın ardından bu yılki törenlerde yeniden çocukları görmek ilçe basını olarak bizi memnun etti. Az sayıda çocuğumuzun bulunması normal, çünkü katılımları söz konusu değildi zaten. Fakat törene gelen çocukların geri gönderilmemesi, Kaymakam Helvacı’nın anlamlı bir inisiyatifi ile geleceğimizin sahipleri çocukların törene dahil edilmesi özlediğimiz bir tabloyu da ortaya koydu.

Çocukların bayramını çocuksuz kutlamak, alışık olmadığımız ve kabullenemediğimiz bir durumdu. Küçücük çocukların bayramında sadece kocaman adamların katılım göstermesi garibimize gitmişti geçen yıl. Alışık olduğumuz koltuk değişimleri, renkli stadyum gösterilerini de özlemle bekliyoruz. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün çocuklara armağan ettiği, dünyada ilk ve tek olan bu özel günde yeniden çocukları görmek, gözlerimizde çiçekler açtırdı. Darısı önümüzdeki yıla…