Sevgili ebeveynler çocuklarımızda oluşan bir takım davranışsal problemler oluşabilir.  Bunlar; yalan söyleme, tırnak yeme, çalma davranışı, ebeveyn ve çocuk çatışmaları, okulla ilgili sorunlar gibi sıkıntılardır ve ailelerin uzmana yönlendikleri konuların başında gelir. Ancak bir çocuğun uzman yardımına olan ihtiyacını sorunun kendisi kadar başka etkenler de belirler.

 

Bir çocuğun sıkıntısı;

3 ila 6 aydan uzun süredir gözleniyorsa,

Sorun olan durum/davranışta zaman içinde azalma gözlenmiyor, aksine artış varsa,

Ailenin yaklaşımları sonuç vermiyorsa,

Çocuğun ve ailenin günlük hayat kalitesi olumsuz etkileniyorsa uzman yardımı gereklidir.

Eğer çocuk eskiden sergilemediği bir davranışı (tırnak yeme, yalan söyleme, büyük tuvalet kaçırma vb.) birden sergilemeye başlarsa aile;

Çocuğun son dönemlerde neler yaşadığını gözden geçirmeli

Ev dışı ortamlardan -yuva, okul, kurs vb.‐ da bilgi almalı, eğitimcilerden gözlem yapmasını istemeli,

Ev içinde, aile arasında herhangi bir gerginlik olup olmadığına bakmalı,

Fiziksel sağlığının iyi olduğundan emin olmalı,

Hemen yargılamamalı, cezaya başvurmamalı,

Sıkıntının kaynağını anlamaya çalışmalı bunu yaparken de çocuğunun potansiyeline ve özünde taşıdığı iyiliğe güvenini asla kaybetmemelidir.

 

Tüm bu yaklaşımların ardından eğer sıkıntının kaynağı bulunamıyor veya bulunuyor ancak yaklaşımlar sonuç vermiyorsa uzman yardımı almak önemlidir.  Ebeveyn olarak endişelerinizi ve kaygılarınızı büyütmemeye çalışmalısınız. Çocuğunuza olduğunuz durumu yansıtmamaya özen gösterin çünkü çocuklar sizin endişe ve kaygılarınızdan daha da etkilenecek içinde yaşadığı çatışmayı arttırarak devam ettirecektir.