Albert Einstein'ın Prefrontal korteks'i büyüktü. Prefrontal korteks, frontal lobun korteksi ve altında bulunan beyaz cevher en üst düzeydeki davranışların bütün bileşenlerinin bağlantılarını yapan ve onları bütünleştiren, önemli duyu ve motor sistemlerinin arasındaki geri bildirim döngülerinin ve bağlantılarının yer aldığı alandır.

 

Burada önemli olan daha fazla beyin dokusu çünkü daha fazla zekâyla bağlantılı. Einstein'ın beyninin boyutu ve düzeni onu fizik ve kuantum mekaniği konusunda mükemmelliğe ulaştırdı. Ama soru şu ki: Beyni onun görsel ve matematiksel yetenekleri hâlihazırda gelişmiş şekilde mi doğdu? Yoksa o mu binlerce saat gece çalışmalarıyla büyüttü? Yâda Cristiano Ronaldo futbola olan üstün yetenekleriyle mi doğdu yoksa çocukluğundan beri çok çalışması ile mi geliştirdi kendini? Bunlar üzerinde düşünülmesi gereken sorular. Doğal yetenek olmadan geliştirecek bir şey de olmazdı diye düşünüyorum. Yoldan geçen birisi binlerce saat piyano dersi alsa ve çalışsa bir Mozart çıkar mı sanmıyorum.

 

Burada içgüdüsel bir şeylerde olmalı insanlarda. Sezgileri, içgüdüleri, doğal kabiliyetleri yani diğer insanlarda olmayan bir şeyler olmalı. Bu insanları diğer milyonlarca insandan farklı kılan bir şeyler. Bunun açıklaması sadece çok çalışmak olamaz. Çok çalışmak ile normal insanlar iyi mevkilere gelebilir. Çok çalışmak ile işlerinde başarılı olabilir yükselebilirler de. Ama levelleri hızlı atlamak istiyorsanız, işinizde bir farklılık yaratmak, yeni sulara yelken açmak, zor durumlardan kurtulmak, kritik kararları alabilecek, iyi ile kötü, doğru ile yanlış arasındaki seçimi yapabilecek insanlar zeki ve doğal yeteneği olan insanlardır.

 

İşte olay doğal yetenek mi çok çalışmak mı sorusuna geldiğinde ise büyük ihtimalle bu bir kombinasyon yani doğal yetenek ve çok çalışmak. Başarının formülünü falan isterler ya işte başarının formülü bu kombinasyondur. Mevcut doğal yeteneğinizi çok çalışma ile mükemmelleştirirseniz sizden de bir dünya çapında fizikçi, piyanist, sporcu, bilim adamı ya da başka bir şey çıkabilir. Önemli olan öncelikle neye yeteneğinizin olduğunu keşfetmenizden geçiyor. Uluslararası bir uzun atlamacı olabilecek yeteneğiniz varken PTT'de memur olabilirsiniz. Bunun milyonlarca örneği vardır bu dünya üzerinde. Keşfedilemeden kaybolup giden yetenekler. Ya da yeteneklerini kötü işlerde heba eden insanlar. Odaklanmamız gereken temel sorun çocukluğumuzdan beri neye yeteneğimiz var sorusu olmalı. Ondan sonra bu yeteneğimizin üzerine giderek mükemmelliğe ulaşabiliriz...