Başlıkta da değindiğim gibi aşağıdaki bilgileri verdikten sonra bir daha “Yasaklı köpek dehşeti”, “Pitbull dehşeti” gibi haberler okur muyuz bilemem. Ama bu yazdıklarımı okuyup da kurala uymayanların haberini yaparsak sürpriz olmaz.

Öncelikle şundan bahsedeceğim. Geçtiğimiz hafta sokakta yasaklı cins kapsamında olan pitbull cinsi köpeği gezdiren bir genç, güvenlik kameralarına yansıyan görüntülerle haber konusu oldu. Daha önce de değindiğim gibi basın “Hakim de değil hüküm verici de değil”. Güvenlik kameralarında görünenleri harfiyen haberlerimize taşıdık, ulusal basında da yer aldı. Görgü tanıklarının polis kayıtlarına geçen ifadeleri vardı, yazmadık. Gence yönelik iddialar vardı yazmadık. Yani biz işin magazininde değiliz. Kamera alanı dışındakilere de değinmedik sadece kamerada insan gözünün gördüğünü yazdık.

Tabii ki yine yaranamadık. Hatta habere konu olan genç ile de görüştük ve kameramıza her şeyi anlattı. Ama “Ben 18’imden küçüğüm. 17 yaşındayım. Yüzümü buzlayarak yayınlayın, yoksa yayınlamayın” dediği için haberine yer veremedik. İsteği dışında yayınlayamayız. Gencimiz suçlu da değil, istismar mağduru da değil ki yüzünü buzlayalım.

Bir sürü yorum yapıldı. Basın yine haksız bulundu, gence sallayanlar oldu, görgü tanıklarını suçlayanlar vs. vs. vs… Neyse biz haklıyı haksızı aramıyoruz. Olanı yazıyoruz. Tartışmasına müdahil olamayız. Değinmek istediğim konu şu: YASAKLI KÖPEK DEHŞETİ YAŞAMAMAK ve YAŞATMAMAK adına bu yazacaklarımı lütfen okuyunuz:

CEZASI 11 bin ve 30 bin lira!

Pittbull, terrier, japanese tosa, dogo argentino, fila brasilerio ve bu ırkların melezlerinin ülkemize girişi, üretilmesi, sahiplenilmesi, satışı, reklamının yapılması, takas edilmesi, sergilenmesi ve hediye edilmesi, dolayısıyla bulundurulması ve beslenmesi (sokakta bulunsa dahi) 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu kapsamında yasak. Tartışmaya kapalı, YASAK! Hatta Y-A-S-A-K. Anlaşılmayan bir şey yok sanırım, yasada açık aranmasın.

“Peki bende var, ne yapacağım?” diyorsanız şimdi bu yazacaklarım sizin için:

14 Ocak 2022 Cuma gününe kadar Karasu İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü’ne gitmeniz ve hayvanınızı kayıt altına aldırmanız lazım. Yeri neresi? Karasu Kaymakamlığı ve SGM adı verilen beton bloğun arkasında yer alan, kanal yanındaki eski askerlik şubesi binası. Telefonu da 0264 718 11 68 ve 718 11 69. Bu numaradan bilgi alabilirsiniz.

Şimdi buraya dikkat!

Yasaklı cins hayvanınızı kısırlaştıracaksınız ve kayıt belgesiz dolaştırılmaları, tasmasız gezdirilmeleri, ağızlıksız gezdirilmeleri, halkın yoğun olduğu alanlara ve çocuk oyun alanlarına sokulmaları ise KESİNLİKE YASAK. Bu hayvanları sokağa terk edenlere 30 bin TL, yasaklara aykırı davrananlara ise 11 bin TL idari para cezası uygulanacak. Dileriz bundan sonra Karasu’da bu tür haberlere konu olmaz kimse. Ama diyeyim, olursa da haberini yapacağımızdan şüpheniz olmasın, sakın bu konuyla alakalı da dönüş yapılmasın. Bu saatten sonra hayvan sahipleri haklı olamayacaktır.

TEŞEKKÜRLER BAŞKAN!

Basın olarak ilçemizin her kesiminden her çeşit fikre sahip insanı ile muhatap ve alaka içerisindeyiz. Bu bizim görevimiz ve görevimizi severek yapıyoruz. Çok kişinin kahrını çekiyor çok kişinin de ilgi ve alakasıyla güç buluyoruz. Tabii ki kimseye yaranamıyoruz. Sağlık olsun. Elbet herkesin bir gün bize işi muhakkak düşüyor ve biz de yerine getiriyoruz. Yılda sadece bir gün, o da 10 Ocak günü Çalışan Gazeteciler olarak kutluyor ve bizi unutmayan yol arkadaşlarımız sayesinde bir yıllık moral ve güç depoluyoruz.

Pazartesi günü ofisimizi ziyarete gelen, çiçek gönderen ve telefonla arayarak bizi onore eden yol arkadaşlarımıza, mesai arkadaşımız olan idarecilere, STK ve siyasi parti temsilcilerine, dostlarımıza sonsuz teşekkürler. Hatırlayamayan ve bir dakikalık telefonla bizi onore etmeyi unutan idarecilerimizin de aramasını bekledik ama canları sağ olsun. Kırgınlık olmaz. Sevgiden beklenti işte bizimki…

Lakin Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce’nin bir yaklaşımını alkışlamamak elde değil. Sakarya il merkezinde 10 Ocak’a özel düzenlenen programa davet edildik. İl genelinde tüm basın kurumlarının temsilcileri oradaydı. Program sonunda her basın mensubuna Büyükşehir bünyesindeki ürünlerden hediyeler ikram edildi.

Genelde başkan, temsili 3-5 kişiye verir ve fotoğraf çekilir, başkan gider. Personel dağıtım yapar. Lakin Ekrem Yüce, dakikalarca ayakta durarak, her basın mensubuna bizzat hediyelerini çıkışta tek tek verdi ve bir kez daha kutladı. Şahsen çok büyük jest ve alaka göstergesidir. Basınla sadece maddi değil, manevi köprünün de çok kez kapıları açacağının emsalini ortaya koydu. Bu yüzden TEŞEKKÜRLER BAŞKAN, umarız, diğer meslektaşlarınıza da örnek olursunuz.