İki hafta önce yazdığım köşe yazımda “Karasu sınıfı geçti” diyerek Karasu’daki vatandaşlarımızın teşekkürü hak ettiğini belirtmiştim. Nazar değdirmiş olacağız ki üç günlük yılbaşı kısıtlamasında vatandaşlar market ve cami izni konusunda biraz sınırı geçti ya da kısıtlamayı unutuverdiler (!)

Cuma günü, malumunuz namaz izni verildi. Şahsi görüşüm verilmemesi yönündeydi. Geçen yıl uzun süre camilerde ibadet dahi yasaklanmış, haftalar sonra dışarıda kılmanın mutluluğunu yaşamıştık. Bir haftalığına da olsa kısıtlama uygulanmalı ve yasağın amacına ulaşması sağlanmalıydı. Güzel vatandaşımız ibadetini yaptı, ibadetle işi olmayan da bu fırsatı suiistimal etti.

Hafta sonu da her hafta sonu olduğu gibi market, manav, kasap vs. açıktı. Yürüme mesafesinde gitmek serbestti. Baktığınızda Karasu’nun her yeri zaten yürüme mesafesi…. Merkez dışında bu kolaylık yok. TOKİ veya Yenimahalle tarafında baktığımızda konutlarla market arası uzak. Evinde hastası ve müşkül durumu olan biri bu mesafeyi yaya alamaz. Aracıyla gitse dert, gitmese dert…. Bu kişilere tabii ki sözümüz yok.

Fakat ne hikmetse sahildeki herkes markete, bakkala akın etti. Giderken de sahilden gitmeyi tercih etti. Hatta aldıklarını Sahil Park yanındaki amfi tiyatronun önüne mangal yapmaya kadar götüren akıllı vatandaşlarımız da oldu. Bir muhtarımızla sohbet ettiğimde hafta sonu büyük sıkıntı yaşadıklarını söyledi.

Muhtarımız, “Cuma günü camide hiç görmediğim kişiler, bu Cuma ellerini arkada birleştirmiş, meydanda dikiliyordu” dedi. “Niye dışarı çıktın” diye sorduğunda “Cuma izni var” cevabını aldığını söyledi. Tabi ezan okununca o arkadaş hayalet olup gidivermiş bir yerlere…. Aynı muhtara ertesi gün telefonlar geliyor. “İlacım bitti, doktora ulaşamıyorum, eczaneye gitsem ceza yer miyim?” diye. Muhtar ne yapsın? Ya kendi gidip alacak ya da vatandaşa “çık” veya “çıkma” diyecek. Vatandaş da haklı, “Sahilde gezene ceza yok, ben mi ceza yerim?” diye soruyor.

Cümle alem yasağı çiğnerse polis, jandarma ne yapsın peki? Hangi birini kovalasın, hangi birinin canını yaksın? 60 yaşında çift Sahil Park’ta oturuyor. 3 bin 150 lira cezayı kessen ikisine 6 bin 300 lira. Bir yılda ödeyemezler. Fakat Cuma ve market izni suiistimal edilince Karasu İlçe Emniyet Müdürlüğü ekiplerimiz de ilçe merkezinde denetim ve kontrollerini üst seviyeye çıkarttı. Mobil ATV müdahale timi kurdu ve jandarmanın Hızır Timi de devreye girdi.

İki hafta önce sınıfı geçen Karasu, bu hafta rehavete kapılmış olacak ki sınıfta kaldı! Bu hafta teşekkürü Emniyet güçlerimiz hak etti. Bazen inisiyatif kullandılar, vatandaşı evlerine gitmeleri konusunda anons yaparak can yakmadan bu işi çözmeye çalıştılar. Hak edenin de cezasını makbuzla verdiler. Kimse öteye beriye savurmasın, hepsi işini yaptı. SOKAĞA ÇIKMA KISITLAMASI VAR. Bunu herkes çok iyi biliyor. “KARASU’DA DA MI YASAK VAR?” diye polise soran sivri zekalı o arkadaşlar, emniyeti saf yerine koymaya çalışmanın bedelini tertemiz bir makbuzla ödedi. Onlara da afiyet olsun, artık hafta sonları yavaş yavaş sindirirler…

DAHA TEHLİKELİ OLMADI MI?

Yer Ankara Caddesi, yani Karasu-Kocaali yolu… Yalı Mezarlığı ile Yalı İlkokulu arası vatandaşlarca sürekli kullanılıyor. Durağın olduğu yerde geçen yıl bir annemize araç çarptı ve feci şekilde hayatını kaybetmesine neden oldu. Biraz daha ileride yakın zamanda yabancı uyruklu bir genç de taksinin çarpmasıyla yaşamını yitirdi.

Yıllardır buraya bir üst geçit isteniyor. Geçen haftalarda da hem manşetten hem köşeden konuya değindim. Karayolları ekipleri, bu bölgeye hafta sonu yaya geçidi çizdi. Allah razı olsun, bir düzenleme, bir faydadır. Ama Ankara Caddesi’nin bu kısmında hız sınırı 50, devamında da 75 diye öğrendik.

Diyelim yaya geçidi uyarı levhası kondu, yolda hız kesici tırtıklar da var. Ama o hızla giden bir araç, sizce yayayı görünce durabilecek mi ya da duracak mı? Tamam kural gereği duracak ama gerçekçi bakalım.

Durağın hemen bitiminde yaya geçidi mevcut. Geçen yıl ölümlü kaza zaten o noktada oldu. Otobüsten inen bir kişi, yaya geçidinden geçmeye kalkarsa, arkadan gelen araç, geçen yıl olduğu gibi bu vatandaşa çarparak ölümüne neden olabilir. Ciddi bir risk var.

Bölgede biraz bekledik. Kimsenin yaya geçidini kullanmadığına dikkat ettik. 5 metre gerideki beton geçitten geçiyorlar. Ne vatandaş ne de sürücüler bu noktada pek de kural hatırlamayacak gibi duruyorlar. Tek çözüm var. Refüje tel örgü çekmek ya da demir parmaklık yapmak ve mezarlıktan okula bir üst geçit yerleştirmek. Yoksa burada daha fazla can kaybı göreceğiz. Allah korusun…