Remzi Akbaş'ın "Çok heveslenmeyin!" başlıklı köşe yazısı
Genel seçimler ile yerel seçimler geride kaldıktan sonra hükümet dümeni ekonomik parametreleri düzeltmeye çevirdi.
Eğer ekonomik bozulma seçim öncesi döneminde olduğu gibi giderse "Erken seçim" gündeme geleceğini ve bunun kaçınılmaz bir mağlubiyetle biteceğini biliyor. İşte bu nedenle "yoğurdu üfleyerek" yiyor.
Hazinenin kasası iki seçim döneminde boşalmıştı, artık dolması gerekiyordu.
"Tasarruf tedbirleri" olarak açıklanan kararlar da bunun bir göstergesi. Geçtiğimiz hafta Perşembe günü açıklanan verilere göre kasa da dolmaya başlamış yani...
Merkez Bankası'nın 2020 Mart ayından beri ilk kez swap hariç net rezervi 1,5 milyar dolar artıya geçti. Toplam brüt rezervler de 143,6 milyar dolara ulaştı. Bunun arkasında "carry trade" var da hadi kafanızı fazla karıştırmayayım.
Bu elbette iyi bir gelişme ancak... Çiftçimizin, küçük işletme sahipleri, memur, işçi, asgari ücretli ve emeklilere bir faydası olacak mı? Önemli olan bu değil mi? Ancak tasarruf tedbirleri nedeniyle bu mümkün değil gibi görünüyor.
Bildiğiniz gibi her yaz sezonuna gelindiğinde devletin kurumları tarafından başta çay, buğday, fındık, pamuk ve ayçiçeği olmak üzere birçok hububat ürünlerinin alım bedeli açıklanır.
Geçtiğimiz günlerde Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından çay fiyatı açıklandı. 2024 yılı yaş çay alım fiyatı kilogram başına 17 lira, üreticilerimize verilen destekleme bedeli ise 2 lira olarak belirlendi.
Belirlenen fiyat, üreticilerin tepkisine ve çeşitli protestolara yol açtı. Gerekçe belirlenen bedelin üretim maliyetlerini karşılayacak düzeyde olmaması.
Sonrasında buğday ve arpa fiyatı açıklandı.
Geçmiş yıllarda buğday alım fiyatını Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklarken, bu yıl fiyatların düşük olması nedeniyle sosyal medya üzerinden açıklama yapıldı.
Tarım ve Orman Bakanlığı TMO tarafından alınacak 2024 mahsulü hububat alım fiyatları (2. gruplar için) ton başına;
Makarnalık buğdayda 10.000 TL,
Ekmeklik buğdayda 9.250 TL,
Arpada 7.250 TL, olarak açıkladı.
Ayrıca Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) kayıtlı üreticilere buğday için ton başına 1.750 TL'ye kadar, arpa için ton başına 750 TL'ye kadar fark ödemesi desteği verilecek.
Yapılan açıklama elbette üreticiyi memnun etmedi. Ve birçok yerde protesto edildi.
Biliyorsunuz üreticiye verilen fiyat sonradan zincir etkisiyle tüketiciye yansıyor. Bu açıdan bakıldığında kimseyi memnun etmek mümkün değil.
Önümüzdeki aylarda fındık, pamuk, ayçiçeği gibi diğer ürünlerin de alım bedeli açıklanacak.
"Perşembe’nin gelişi Çarşamba’dan bellidir " Atasözü’nden hareketle... Ödenecek alım fiyatı da bu sezon beklentinin altında kalacağını gösteriyor. O nedenle iyi fiyat bekleyenlere hatırlatayım; "çok heveslenmeyin!"