Karasu’da eğitim alanında nitelikli bir okulun olmayışıyla her zaman eleştiriler yapıldı. Eğitim seviyemizin yükselemeyişinin nedeninin de beyin göçü ile başarılı öğrencilerin diğer ilçe veya il merkezinde okumak zorunda olmasından kaynaklandığını da biliyoruz. Elimizdeki mevcut kurum ve kadrolarla en iyisinin yapıldığına inancım tam. Bunu da örneklerini mahalle ve merkez okulların çeşitli alanlardaki başarılarını çok kez size sunduk ilçe basını olarak.

Başarı ve şampiyonluk, hiçbir alanda gökten gelmez. Sporda şampiyonluğun, ekonomide büyümenin ve eğitimde başarının da ilk adımı altyapıdır. Karasu, Sakarya’da ilçeler basında bana göre altyapı şampiyonu. Bazı şeylerin haberi zamanı geldiğinde yapılacak, ilçe halkı olarak siz de haberdar olacaksınız. Amacımız ve işimiz bu malum.

Karasu, eğitim altyapısında özellikle pandemiyi fırsat bilerek başarılı altyapı temelleri attı. Biraz geçmişe dönelim çok eskiye gitmeden. Tabii ki pandemi öncesinde de başarılı yatırımlara sahip olduk. Kısa geçmişe bakarsak pandemi ile Sakarya’da hiçbir ilçede olmayan bir kimya üretim atölyesine sahip olduk. Şehit Hasan Keleş Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ne yapılan kimya atölyesi, Sakarya’nın ikinci üretim atölyesiydi. Bu büyük bir kazanım. Detaylarından bahsetmeyeceğim şu an, haberini Karasu Haberleri internet medyasında bulabilirsiniz.

Kimya atölyesinin yanı sıra mobilya teknolojileri alanı ve bilişim teknolojileri alanında da güzel yatırımlar alarak, öğrenci katılımlı üretime imza atmaya başladı. Bilişim bölümünde, il merkezinden sonra en geniş kapsamlı dijital baskı atölyesine sahip oldu Şehit Hasan Keleş lisesi. Halen de bu üretimler devam ediyor.

Yine pandemi döneminde Sakarya’nın ikinci maske üretimi yapan lisesi yine Karasu’daydı. Karadeniz Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, bu başarıyla gözleri ilçemize çekmeyi başardı. Ardından yine Sakarya’nın ilk yemek üretim atölyelerinden birine sahip olan lise oldu. İlçenin tüm taşımalı eğitim gören öğrencilerinin yemeklerini üreterek hem gelir elde etti hem de öğrencilerinin üretimde yer almasını daha staj döneminde sağlamış oldu.

Deprem güçlendirmelerinin ardından Karasu’ya bir yeni çok amaçlı okul, bir yeni lise, bir yeni anaokulu ve bir de yeni özel eğitim ilkokulu kazandırılıyor. Aynı dönemde bu yeni okul binaları şans değil, tesadüf değil büyük birer kazanım.

Eski hastane binasının olduğu yer çok amaçlı eğitim binası ile yeni bir okula sahip olacak. İlkokul veya ortaokul buna bittiğindeki ihtiyaç yanıt verecek. Vatan Caddesi arkası Osmanlı Camii yanına bir yeni anaokulu yükselecek. İhsaniye Mahallesi’ne kuzey bölgesinin ilk özel eğitim ilkokulu yapılacak ve ardından liman kavşağı yakınına da yine bölgenin ilk özel eğitim anaokulu yapılacak.

Gelelim yeni liseye… En önemlisi de bu fikrimce. Adliye binasının yakında yükselen yeni lise binasının Karasu eğitimini bir tık yukarıya taşıması için en büyük fırsat olacağını umuyoruz. Kaymakam Dr. Ahmet Naci Helvacı’nın fen lisesi ile ilgili girişimlerinin olduğunu duyurmuştuk. Yıllardır Karasu’nun en büyük kanayan yarası olan fen lisesi ve nitelikli lisenin, bu lise inşaatı ile son bulacağını umuyoruz.

Girişimler sonuç alırsa Karasu’ya bir fen lisesi kazandırılacak ve beyin göçümüz son bulacak. Bu da il sıralamasında eğitim seviyemizi yukarılara fırlatacak. Kötü senaryomuz da hazır. Fen lisesi sonuç vermez ise sınavla alım yapan bir nitelikli Anadolu lisesi olması bekleniyor. Bu da eğitim seviyesinde fena olmayacak bir artışın mümessili olur.

Duyumlarımıza göre Sakarya’da sadece il merkezinde olan RAM yani Rehberlik Araştırma Merkezi’nin ikincisi de yine Karasu’ya yapılacak. Yani Sakarya’nın ikinci RAM’ı ilçeler bazında sadece Karasu’da olacak. Öğrencilerin rehberlik alanında teşhis, tespit ve eğitim programının belirlenmesinde son derece önemli bir kurum RAM’lar. Bu kurumu kazanmak da önemli bir yatırım.

Ayrıca Namık Kemal İmam Hatip Ortaokulu binasının bir kısmı bildiğiniz üzere İlçe Milli Eğitim’e ayrıldı. Buraya büyük bütçelerle Sakarya’nın ilk profesyonel eğitim stüdyosu yapıldı. Henüz haberini paylaşmadık, açılışı bekliyoruz. Yine aynı binaya Sakarya’nın ikinci e-Sınav merkezi kurulacak ve başta ehliyet sınavları olmak üzere Serdivan’a gidilmesine gerek kalmayacak.

Üçüncü meslek lisesinin yapılmasıyla da uzun vadede yeni bölümlerin kazandırılması da mümkün görünüyor. Neticede bu altyapılar ile eğitim alanında kısa ve uzun vadede büyük başarılar elde edeceğimizden şüphem yok. Zaten eğitim kadrolarımız iyi derecede. Mahalle ve merkez okullarımızın dönem içi ve sınav dönemlerindeki ilçe ve il genelindeki başarılarını yazıyoruz her yıl. Karasu, nitelikli bir okula sahip olduğunda altyapının meyvelerini da tam olarak almış olacağız.

Bu altyapı altın çağını ilçemize kazandıran Milli Eğitim’in başı Çetin Turhan ve ekibine de teşekkür etmeyi borç biliyorum. Mevcut ve dönemin kaymakamları, belediye başkanına ve emeği geçen herkese de elbette teşekkürler. Eğitime yapılan yatırım, meyvelerini yıllarca ve nesillerce vermeye devam eder. Yeter ki veliler ve aileler, evlatları olan bu meyvelere su vererek destek olmayı ihmal etmesin.