Açıklanan Ekonomik İstikrar Kalkanı Paketi’nde ücretli izin, borçların ertelenmesi, salgın destek paketi, etkin karantina, sağlık alanındaki meslek örgütlerinin mücadeleyi örgütleme sürecine katılması yok. Gıda ve temel ihtiyaçlarda bir KDV indirimi yok. Elektrik, su, ısınma konusunda erteleme yok. Gıda ve temizlik ürünleri yardımı yok. Durumun ileri safhalara gelmesinden sonra solunum cihazı, maske, hastane sayısındaki yetersizliklere karşı bir plan yok.

 

Esnafa dükkan kapattırıyorsunuz doğru ama bu insanların kredileri yalnızca Halkbank'a yok ki. Onlarca bankaya kredi, kredi kartı, çek ödemeleri bunun haricinde kira giderleri, muhasebe ücretleri gibi kalem kalem her ay ödemek zorunda oldukları yerler var. Bu zarar nasıl giderilecek?

 

Bu süreçte ve öncesinde işsiz milyonlarca insan var. Onlar ne yapacak? İşsizlik maaşı konusu bu açıklanan pakette olmalıydı. Pakette işsizlikle ilgili hiç bir desteğin olmaması halkımızı mağdur etmiştir. Açıklanan ekonomik paket sadece firmaları, büyük şirketleri mutlu etmiştir. Vatandaşımız, emekçilerimiz, işçilerimiz, çiftçimiz, ücretli öğretmenlik yapan virüs nedeniyle zorunlu izne çıkarılan öğretmenlerimiz kısacası tüm vatandaşlarımız unutulmuştur. Sosyal devlet olma anlayışımız yine yerine getirilmemiştir.

 

Yeni ev alacaklara kredi imkanı sunan Corona'ya karşı önlem amaçlı paket açıklayan başka bir devlet var mıdır? Hadi gene bunu bir şekilde anlıyorum kendi finansmanını sağlayan inşaatçıları koruyor. Peki ülke içi uçuşlardaki KDV 1'e indi. Bunu hiç anlamadım, anlayan biri açıklarsa sevinirim. Corona'ya karşı bunun nasıl bir etkisi olacak?

 

Yarın evine ekmek götüremeyen vatandaşlarımız ya açlıktan ölecek ya da bir şekilde çalışmak zorunda kalarak virüsten ölecek. Ekonomik paket bu şekilde olmamalıydı halkımızı da mağdur etmeyecek şekilde düzenlenmeliydi.

 

Sabır ve dua ile bu süreci aşamayız. Kapsamlı önlemler, bilimin ışığında alınacak tedbirler, müteahhiti değil vatandaşı koruyacak ekonomik paket, vaka sayısında daha şeffaf olunması, daha fazla test kiti yapılması ve iki ay içerisinde bu olay başından geçmiş olan ülkelerden alınacak derslerle ancak bu süreci geçirebiliriz.