Koronavirüslü günlerde “fırsat bu fırsat” deyip, Sakarya hakemliğinin Türkiye liglerinde görev yapan hakemlerini irdeleme şansımız oldu. Nazım Aktürk farkıyla izlediğiniz bu yazı dizisine, Süper hakemimiz Atilla Karaoğlan’la başlarken, bu kategoride geriye doğru bakıp Süper Lig’de kimler görev yapmış, bunu da hakem kantarına koyup tarttık. Karaoğlan Atilla, Sakarya hakemliğinin mazisini benim yazı dizimden takip ettiğini, Hakem Derneği’nin Sakarya’da klasman görmüş hakemleri anlatan bir kitap hazırlama önerisini önüme koydu. Bu haftaki “Kimler geldi kimler geçti” hakem dizisinin içini doldurmaya Erkan Engin, Serkan Önsal ve Levent Gümüşdere eşliğinde doldurmaya çalışacağım.

 

Sakarya hakemliğinin geçmişine A.Kadir Aypek’le fikir alışverişinde bulunarak sizleri bayağı gerilere götüreceğim. Ferir Çoker (rahmetli), Erhan Uzgur (rahmetli), Mehmet Torpaoğlu, Sabri Yıldız (rahmetli), Cezmi Akman (rahmetli), Muzaffer Maden, Şahin Seyhan, İbrahim Akman (rahmetli), İbrahim Tezer, Hayri Kösemen, Zeki Korukır (rahmetli), Ali Erseven (rahmetli).

 

Gelin şimdi de yakın tarihimize bakıp bu günkü klasman ayarına göre TFF 2.Ligi’nde görev yapan hakemlere bir göz atalım. Yücel Er (eski kuşak hakemler arasında yer alıyor), Muzaffer Sert, Burhan Uslu (rahmetli) ve Şinasi Yıldız.

 

Bu sürecin içinde olan diğer isimlere de bir bakalım. Cevdet Güngör, Bayram Gürşen, Aslan Sabiboğa, Ömer Kılıçkeser, Mehmet Kara, Nazım Aktürk, Turgut Camgöz, Zeki Konak (rahmetli). Bu isimler o zamanki klasman şekline göre TFF 3.Lig’de düdük çaldılar.

 

Yardımcı hakemler arasında kimler vardı? Ziya Semiz (rahmetli), Hasan Kılıçkeser, Naci Akın (rahmetli), Necmi Olgun, İlhan Okyar (rahmetli), Şaban Kurnaz, Erdal Er, Hasan Kılıçkeser.

 

Bu yazı dizisi sayesinde Sakarya hakemliğinin eski defterlerini karıştırma şansım oldu. Umarım bu yazı dizisini okuyanlara Sakarya hakemliğinin dünü ve bu günü hakkında bilgi ikramında bulunmuşumdur.  Ölenlere Allah’tan rahmet, kalan sağlara uzun ömürler dilerim. Beni izlemeye devam edin. Bir sonraki yazı dizisinde, tamamen bu günlere çok uzak olmayan hakem isimleri ile karşınızda olacağım.

 

Bu haftaki yazımızın baş aktörü Erkan Engin’di. Onu geçen yazı dizisinde anlatmaya çalıştım. Ona tavsiyem, eleştiriye açık olmasını kendine rehber edinsin. Bunu beceremediğinden düşüş yaşadığını, hakemlikten başka işlere daha fazla zaman ayırdığı ve yüreğindeki hakemlik sevgisini farklı kulvarlara taşıdığı için, herkesin imrenerek baktığı yere çıkıp düşmesini bir sorgulasın.

 

Bu tür düşüşler, hakem yüreğini yaralar. Nereden biliyorum dersiniz, kendimden biliyorum. Umarım bugün bulunduğu yerde gezerken, yerine veliaht hakemler çıkartır. Umarım geride kalan süreçte hakemliğe daha çok zaman ayırıp geride örnek işlere imza atan Erkan Engin ismini bırakır. Umarım geçmişin hakem defterini karıştırırken, geçmişini sorgular, geçmişte beceremediği sevgiyi, saygıyı Sakarya hakemliğinle buluşturur. (Bu benim görüşüm istersen katılmayabilirsin).

 

Hakemlikte ben değil; siz-biz varız demezseniz, bu yakıştırmaya tek pencereden bakarsanız, düştüğünüzde yanınızda kimseyi bulamazsınız. Bundan sonraki yazı dizisinde Serkan Önsal’la beraber yine eskiye dönük Hakem nostalji sayfasında gezeceğiz. Beni takip etmeyi sürdürünüz sevgili hakemler. Bunun için de KarasuHaberleri.com ve Öncü Karasu’yu takip etmeyi unutmayın.