Remzi Akbaş'ın "Alkışı hak ettiler" başlıklı köşe yazısı

15 Ağustos Salı günü yapılan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP')nin Karasu Olağan İlçe Başkanlığı Genel Kurulu'nda yeni başkan Uğur Büyük oldu.

Çok gerilere gitmeden;

30 Mart 2012 yılında Sakarya'da ilk kadın ilçe başkanı olarak fedakarca yaptığı 7 yıllık görevini sağlık sorunları gerekçesiyle 15 Aralık 2019'da Aykut Süt'e devreden Nurhan Aydın'dan sonra parti içinde ister istemez birtakım küskünlükler oluştu ve bu küskünlükler bir türlü düzeltilemedi.

Böyle bir ortamda görevi devralan; bir yerel, bir de genel seçim sürecinde fedakarlık yaparak çalışma gayreti içinde olan Aykut Süt'e yeterince destek gelmemesi (her ne kadar işlerinin yoğunluğunu ileri sürse de) onu da küstürdü.

Süt'ün ayrılacağı öğrenildikten sonra CHP'nin kadrolarında görev almış birçok duayen elini taşın altına sokmaya cesaret edemedi. Aynı yönetimde başkan yardımcısı olarak görev yapan 42 yaşındaki Metin Ülker ile 33 yaşındaki Uğur Büyük'ün partiye sahip çıkmak adına aday olmasını cesaret örneği olarak takdiri hak ettiklerine inanıyorum.

Demokrasinin gereği aday ve fikir hürriyetinin yaşandığı, tartışıldığı CHP gibi zor bir partide hizmet vermek öyle kolay olmadığını (yaşım ve gazetecilik yaptığım dönemlerden) bilenlerden biriyim. Dolayısıyla hele ki, önümüzdeki yerel seçimlerde büyük zorlukların yaşanacağı çalışmalara rağmen elini yüreğine koyan bu iki aday cesaret örneği verdiler.

***

"Siyasetin içinde hedefe giden adımın her zaman bir ilki vardır." Geleceğe doğru azimle ve kararlı şekilde yola çıkan gençlerin artmasını diliyorum.

Seçim atmosferine bakıldığında Karasu'da Ak Parti'den sonra en çok üyesi ve oy potansiyeli olan CHP'nin Genel Kurulu'nda katılım ve organizasyon yetersiz kaldı.

"Özellikle partide büyük emeği geçmiş olan Nurhan Aydın'ın ve birçok eski duayenlerin genel kurulda olmaması çok düşündürücüdür."

Öte yandan adaylar arasında (daha eskilerde görülen) sert tartışmaların yaşanmaması siyasi nezaket açısından ayrıca takdir edilmelidir.

Bilindiği üzere yaklaşık 7,5 aylık süre sonra belediye seçimleri yapılacak.

AK Parti'nin giderek yorulduğu ve desteğinin azaldığı bir ortamda Karasu Belediyesi seçimleri CHP açısından çok önem arz ediyor. AK Parti iktidarı döneminde 4 seçimdir belediyeyi alamayan CHP'nin bu dönemi fırsata çevirmesi gerekiyor. O nedenle ilçe teşkilatı seçimi sonrasında CHP ailesinin birlik ve beraberlik açısından kenetlenmesi zorunluluktur.

Bu noktada İl Başkanı Cengiz Çiçek'in belediye başkanı adayının anket sonucu belirlenmesi gereğini dile getirmesini de çok önemli görüyorum. Bu karar seçime daha güçlü gidilmesine katkı sağlayacaktır.

Dikkatimi çeken bir başka nüans; CHP'nin "ağır abileri" gölge başkanlar gibi arka planda kalıp genç isimlerin bu zorlu süreçte ateşin üzerine sürülmesidir. Eğer destek olunmazsa çok fazla dayanacaklarını sanmıyorum.

***

Bir de konuya şu perspektiften bakmak gerekiyor:

İlçe Başkanlığı maddi ve manevi külfeti olan bir koltuktur. Hele ki iktidara talip olan bir "Ana Muhalefet Partisi" ise bu daha çok efor, daha çok ekonomik maliyet demektir. Yönetim üyelerinin de bu vasıfları yerine getirecek isimlerden oluşması gerekir. Seçilen üyeler bunun bilincinde olmalıdır. Yoksa "Ben ilçe başkanlığı koltuğunda oturayım, siz harcamayı yapın" mantalitesi ile bir adım ileriye gidilemez.

Buradaki hesap seçilmek değil, önümüzdeki yıl 31 Mart seçimlerinde belediyeyi almak olmalıdır. Yoksa bu seçimin hiçbir önemi olmayacaktır.

Seçimin atmosferine bakıldığında Sosyal Gelişim Merkezi (SGM)'nde yapılan toplantıya CHP Sakarya Milletvekili Ayça Taşkent ve İl Başkanı Cengiz Çiçek katılırken, Karasu'da siyasi parti ilçe temsilcilerinden İyi Parti İlçe Başkanı Hasan Sarıoğlu, Saadet Partisi İlçe Başkanı Oğuzhan Coşkun, Gelecek Partisi İlçe Başkanı Salim Direk ve Zafer Partisi İlçe Başkanı Fatih Demirci ile bazı mahalle muhtarları katıldı. STK, dernek ve diğer oda temsilcileri yoktu.

Ak Parti ile diğer siyasi parti bileşenlerinin ilçe temsilcisi de yoktu. Divan Başkanı da gündemi yönetirken çok acemice davrandı. Bunlar organizasyonun noksanları oldu.

Bütün bunlara rağmen, CHP Karasu İlçe Başkanlığı aday yarışında Uğur Büyük ve Metin Ülker'in kendilerini tanıttığı ve projelerini ortaya koyduğu konuşmaların ardından el ele parti delegelerini selamlaması birliktelik adına güzel örnek oluşturdu. Bu açıdan bakıldığında "Her iki aday da alkışı hak ettiler!"