WhatsApp ihbar hattımıza toplu halde dolaşan sokak köpekleriyle alakalı çok sayıda ihbar geliyor. İnsanlar kadar hayvanların da şehirleşen doğal yaşam alanlarında yaşam hakkı olduğunu bilince olduğumuz kadar, başıboş gezen sürü halindeki köpeklerin, özellikle çocuklar için tehdit oluşturduğunun da farkındayız.

Sokak köpekleriyle alakalı çok ihbarı gözardı ettik. Son ihbarda görülen köpek sayısı ve sürünün Gazi İlkokulu yanından geçiyor olması, çocuklar için oluşturacak tehtidi de gözler önüne seriyor ne yazık ki.

Yıllar önce Karasu’da bir köpekten korkup kaçarken hayatını kaybeden bir evladımızın olduğunu hatırlayalım.

Bu sokak köpeklerinin, ilçe hatta il dışından getirilerek ilçemiz sınırlarına bırakıldığının da ihbarları bize ulaşmıştı. Üzerinde çevre illerin belediyelerinin adı yazan kamyonetler ve isimsiz beyaz kamyonetlerle getirilen köpekler özellikle ilçemizin doğu-batı sınırı ile Çamdağı sınırına bırakılıyor.

Belediyenin bu konuda yetkisi ne yazık ki çok sınırlı. Hayvan barınakları, sadece fiziksel ve ruhsal yarası bulunan, sağlığı bozuk, psikolojisi bozuk, yaralı, darp edilen, saldırıya uğrayan, istismar edilen hayvanların iyileştirilmesinde etkin olan kurumlardır.

Hayvanları, süresiz olarak hapsedip besleme yetkileri yoktur. Sağlığına kavuşan hayvanları, üreyip çoğalmamaları için kısırlaştırıp doğal yaşam alanlarına salmakla görevleri sınırlıdır ve kanunla da sınırlıdır.

Peki size soruyoruz? Bu başıboş köpek sürülerine nasıl çözüm bulunacak? Ne bir çocuğa zarar gelsin ne de bir hayvanın canına… İkisi de can… Peki çözüm ne?

EDİTÖRÜN KALEMİNDEN...