Remzi Akbaş'ın "MHP içerden vuruldu" başlıklı köşe yazısı

Baştan söyleyeyim, bu ittifak fazla gitmez.

Karasu Belediyesi'nin 7 Mayıs 2024 tarihinde yapılan yeni dönemin ikinci oturumunda komisyon üyelikleri seçimlerinde sürpriz oylamalar yaşandı.

Bu konuya sonra döneceğim.

Meclis toplantısı açılışı yoklamasında önceki dönemin AKP'li Başkan Yardımcısı Hüdaverdi Ağun'a bu dönemde aynı görev verilmemesi ve mazeretsiz olarak oturuma katılmaması ileride başka sorunların işaretini verdi.

Meclis gündem görüşmeleri öncesi söz alan Yeniden Refah Partisi (YRP) Üyesi Metin Yıldırım, belediyeden çıkarılan personelin durumunu gündeme getirerek, bunların hangi gerekçeyle çıkarıldığını sordu.

Belediye Başkanı İshak Sarı cevaben; "Bazı arkadaşları resen bazılarını da taahhüt alarak çıkardık. Neden çıkarıldığı onlara soruldu mu? Bu kişilerin neden işten çıkarıldığını özeline kadar anlatalım mı? Bu kimsenin hoşuna gitmez. Kayıtlarıyla, belgeleriyle artı ve eksilerini biliyoruz, bilerek ve isteyerek, kırmadan, dökmeden bir eylem gerçekleştirdik. Siz de bu belediyede bir kamburdunuz. O nedenle sizin kuyruk acınız var" şeklinde konuştu.

Böyle bir açıklamanın Metin Yıldırım'ın onurunu ve şahsiyetini ne kadar kırdığını kendisine bırakıyorum. Karşılık vermek istediyse de Başkan Sarı buna müsaade etmedi.

Sarı'nın bu şekildeki açıklamasına bakıldığında çıkarılan personelin tümü kamuoyunda töhmet altında bırakılıyor.

Ne demek özeline girersem?

Bu noktada Sarı’ya sormak gerekiyor: Çıkarılan personelin özelinde iş akitlerini sonlandıracak nasıl bir suçu olabilir? Ayrıca bunları yeni mi öğrendiniz? Madem böyle suçları vardı neden seçim öncesi değil de seçim sonrası çıkarıldı?

Burayı geçerek asıl konuya geleyim.

Nisan ayında yapılan yeni dönemin ilk meclis oturumunda "Encümen Üyeliği" oylamasında MHP'ye sırtını çeviren AKP grubu, Mayıs ayının ikinci oturumundaki komisyon üyeliklerinde de bu tavrını sürdürerek ittifak ruhuna aykırı davranmış oldu.

Yukarıdaki başlığa dönersek; burada asıl yumruğu MHP kendi içinden yedi. 

Şöyle ki: Organize Sanayi Bölgesi (OSB)'nin talep ettiği 2 üyelikli Müteşebbis Heyeti'ne AKP'den Başkan İshak Sarı ile birlikte İsmet Yavuzyiğit asil aday gösterildi.

MHP'nin asil adayları da Oktay Yazıcı ile Hakan Özmen oldu.

Yapılan oylamaya CHP 2, YRP 7 üye ile tam destek verdi. Ancak MHP'nin yedek üyesi Fatih Şentürk (grup kararı olmasına rağmen) kendi listesine çekimser kalınca oylama Belediye Başkanı Sarı'nın oyuyla 12'ye 12 oldu. Eşitlik durumunda başkanın tercih oyu geçerli olunca AKP'nin listesi OSB'nin Müteşebbis Heyeti'ne seçildi. Eğer, Şentürk kendi partisine oy verseydi OSB'nin Müteşebbis Heyeti'ne MHP'nin üyeleri seçilecek ve Sarı'nın pozisyonu çok tartışılır olacaktı. 

Şentürk her ne kadar bu kararın haklılık gerekçesini ertesi güne sarkan oturumda açıklasa da, davranışı kamuoyunda "arkadaşlarını sattı" şeklinde değerlendirildi.

Karar sonrası toplantıyı izleyen MHP İlçe Başkanı Hamza Uğur salonu terk etti. İşte tam bu sırada MHP'nin meclis üyelerinin de oturumu terk etmesi beklendi ama yapmadılar. MHP'de ilk kez yaşanan böyle bir durumun ilçe ve İl yönetiminde nasıl karşılık bulacağı ve nereye evrileceğini ilerde göreceğiz. Şimdilik bu kadar!