Nevtan Angün'ün "Yıllardır süren ihtiyaç gideriliyor" başlıklı köşe yazısı

Karasu Belediyesi Mart ayı olağan meclis toplantısında Kabakoz Mahallesi’ndeki boş arazinin imarının eğitim tesis alanına dönüştürülmesine yönelik madde görüşüldü. Bu arazi, Kabakoz Mahallesi’ne yapılan yeni anaokulunun doğusunda kalan bölge, hemen karşısında da ŞOK market bulunuyor, bilen hatırlayacaktır.

Kabakoz Mahallesi’nde uzun yıllardır ilk ve ortaokul sıkıntısı yaşanıyor. Fatih Sultan Mehmet İlk ve Ortaokulu, mahallenin yükünü kaldıramayacak durumdaki tek okul. Kısa vadede ihtiyaç yok gibi görünse de uzun vadede çok fayda sağlayacak olan bir anaokulu binası yapıldı ve hem mahalleye hem ilçeye kazandırılmıştı.

Bu süreçte veli ve eğitim camiasında “Anaokuluna ne gerek vardı?” şikayetleri de bize ulaşmıştı. Son meclis toplantısında oylanan araziye nehayetinde bir ilk/ortaokul yapılacağı öğrenildi.  Detayları İlçe Milli Eğitim Müdürü Çetin Turhan’ın beyanı olarak siz değerli okurlarımızla önümüzdeki günlerde paylaşacağız.

Şu an mahallenin yükünü taşıyan FSM ilk ve ortaokulunda artık sınıf açılacak bir fiziki alan kalmadı. Neredeyse kütüphanelere ve koridorlara bile sınıf açılacak dolulukta. Mahalleye yeni bir ilk/orta okulun yapılması ile bölgeye oldukça rahat bir nefes aldırılacak. Emeği geçenlere teşekkürü bir borç bilmemiz gerek.

GIDA TERÖRÜNE MARUZ KALIYORUZ

Sosyal medyada dikkat çeken bir makaleye denk geldim. Kolay kolay ilçe dışı konulara yer ayırmak istemiyorum ama bu konu ülkemizde ve ilçemizde yaşayan çok sayıda vatandaşı ilgilendiriyor diye paylaşmak istedim.

Makalede, Osmanlı’nın son 200 yılından günümüze kadar gıda politikamızı emperyalistlerin dizayn ettiğine vurgu yapılıyor. Örnek olarak Japonya veriliyor. Japon aileler, çocuklarına kahvaltı öğününde en az 2 adet yumurta yediriyor.

Her akşam menülerinde balık veya deniz ürünleri bulundurmaya çaba gösteriliyor. Ülkelerinde ceviz tüketimi son 50 yılda yüzde 140 artmış. Çocuklara günde en fazla iki öğün yemek yediriliyor. Şeker, ekmek odaklı beslenme tercih ettirilmiyor.

Ülkemize bakınca marketlerdeki karbonhidratlı ürünlerin tamamı en ucuz ürünler. Protein ağırlıklı ürünler pahalı. En büyük proteinli ürün olan kuzu etini kaç kişi yiyebiliyor? Hayvansal ürünlerin maliyeti arttıkça toplumda tüketimi de düşüyor. Bitme noktasına gelen hayvancılık ülkemizin beka sorunlarından biri oldu. Milli bir gıda politikamıza ihtiyaç var. En kötüsü bireysel beslenmemizde üç beyazdan (un, tuz, şeker) mümkün olduğunca uzak durulması gerekiyor.