Selman Yümnü'nün "Borsa baronları" başlıklı köşe yazısı

Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) verilerine göre borsada portföyü 1 milyon TL üzerinde olan büyük yatırımcı sayısı Aralık ayında bir önceki aya göre 20 bin 904 azaldı.

Son dönemde yatırımcı sayısı azalan borsadan büyük yatırımcı gurubunun da çıktığı görülüyor.

Kasım – Aralık döneminde borsada yönetilen portföyün yüzde 80’ini elinde tutan 1 milyon TL üzerimdeki yatırımcı sayısının 21 bin kişi azaldığı görülüyor.

Halka arzlar ile yatırımcı sayısı rekoru kıran borsa, İstanbul’da son dönemde ekonomi yönetiminin attığı adımalar sonrasında yatırımcı sayısında büyük düşüş yaşamış oldu.

Banka faiz oranlarının yüzde elli seviyelerine gelmesi ile bazı yatırımcılar kendilerini daha güvende hissedecekleri, vade sonunda ne kadar kazanacaklarını bildikleri, güvenli liman olarak gördükleri banka faizlerine yönelmiş oldu.

Faiz hassasiyeti olan yatırımcılar ise ya nakde geçerek kendilerinin dinlenmeye aldılar ya da borsada bekledikleri bu süreçte portföylerinde yüzde 35’e yakın zarara girmiş oldular.

Her ne kadar borsa endeksi zirvesinden sadece yüzde 10 kadar geri gelmiş görülse bile hisselerdeki geri çekilmeler piyasanın da beklentisinin üzerinde gerçekleşti.

Endeksi ayakta tutan bankacılık sektörü yeni ekonomi yönetimi kararları ile yüksek karlılıklar beklenen birincil sektör durumunda.

Merkez Bankası’nın yılsonu dolar beklentisi ile yılsonu enflasyon beklentisi önümüzdeki dönem için yabancı sermayenin tekrardan borsaya gelmesi için bir altyapı çalışması gibi duruyor. Yılsonu döviz kurundaki beklenti ile enflasyon beklentisi arasında yaklaşık yüzde yirmilik bir makas bulunuyor.

Haziran ayı itibariyle başlaması beklenen faiz indirimlerinin de etkisi ile borsanın 2024 yılı için özellikle yılın ikinci yarısında tekrardan tercih edilebilir bir yatırım alanına dönüşmesi beklenebilir.

Yapısal adımlara ihtiyacımız var. Öncelikle borsanın derinliği arttırılmalı. Küçük şirketlerin borsada halka arz yöntemi ile sermaye arayışının önüne geçilmeli. Sığ hisselerde mağduriyet çok daha fazla oluyor. Yeni yatırımcı bilinçli yatırım yapmadığında yılların birikimini bir anda kaybetmeyle ile karşı karşıya kalabiliyor.

Piyasa yapıcılığı adı altında yapılan işlemler küçük yatırımcının malını elinde almaya yönelik olmamalı. Bireysel yatırımcı olarak alt ve üst kademelere hisse yazıp hisseyi manipüle etmeye kalktığınızda alacağınız cezanın uluslararası yatırım fonlarına da adil bir şekilde uygulanması lazım.

Halkın diline pelesenk olan “borsa oynuyorum” algısı “borsada yatırım yapıyorum” algısı ile yer değiştirmesi lazım. Finansal okur yazarlığın lise çağından itibaren öğretilmeye başlaması gerekiyor. Bizim gibi sermaye eksikliği yaşayan ülkelerde hayati önem taşıyan bu konunun bir an önce hayata geçirilmesi gerekiyor. Dikkat edilmez ise halka edilenin şirketler değil sizin sermayeniz olduğunu acı bir tecrübe ile öğrenmiş olursunuz.

Antarktika kıtasında bir penguenin ayağının takılması sonucunda düşüş eğilimine girmeyen derinliği yüksek bir borsa hayali ile mutlu haftalar dilerim..