Remzi Akbaş'ın "Gözler Karasu'da" başlıklı köşe yazısı

31 Mart 2019 yerel seçimlerinde ÇAYKUR Genel Müdürü iken kimsenin beklemediği sürpriz bir kararla Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı adayı olarak ilan edilen Ekrem Yüce'ye şimdi aynı sürpriz kararla yol verildi.

14 Ocak Pazar günü ilan edileceği belirtilen aday tanıtım programı şehit törenleri nedeniyle 18 Ocak Perşembe günü yapıldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı adaylar arasında Ekrem Yüce bekleniyorken Serdivan Belediye Başkanı Yusuf Alemdar'ın ismi açıklandı.

Bu karar gerek Yüce gerekse onun destekçileri arasında şok etkisi yarattı.

Oysa alınan bilgilere göre aday tanıtım toplantısı ertelenmeseydi Yüce'nin ismi açıklanacağı şeklindeydi.

Buradan Karasu'ya gelirsek;

Geçtiğimiz günlerde Karasu için Ankara merkezli anket yapıldı. Belediye başkanlık aday adaylığı başvurusu yapmamalarına rağmen, Müstakil İş Adamları Derneği (MÜSİAD) Sakarya Şube Başkanı İsmail Filizfidanoğlu ile Karasu Belediyesi'nin Büyükşehir Meclis Üyesi İsmet Yavuzyiğit'in isimleri ankette değerlendirmeye alınırken, aday adaylığı başvurusu yapan Kamil Özen ile Zeki Yılmaz'ın isimlerine yer verilmemesi dikkat çekti.

Bu anketin sonucuna ilişkin bir bilgi almamakla birlikte İshak Sarı'nın isminin ön plana çıktığı düşünülüyor. Ancak; bu onun kesin aday yapılacağı garantisini göstermiyor.

Demek istediğim şu ki;

Nasıl ki bir dönemlik görevi sonunda Ekrem Yüce'ye yol verilmişse İshak Sarı'ya da yol verilebilir.

Büyükşehir adaylığı ilan edilen Yusuf Alemdar'ın, Sarı'nın adaylığına yaklaşımını henüz bilmiyoruz. Muhtemelen öncelikle merkez belediye başkanlarına yönelik bir tercihi ve görüşü olacaktır.

Karasu ikinci tercihi arasında olabilir. Çünkü Karasu'da MHP'li seçmenler ile bazı AK Partili seçmenlerin tepkisini alan Sarı'nın aday gösterilmesi halinde tepkisel oylar Alemdar'a da olumsuz yansıyacaktır.

Bu seçimin hesabını çok iyi yapmak gerekiyor.

Ortalama 46 bin seçmenin oy kullanacağı Karasu'da sadece Merkez Yalı Mahallesi ile Aziziye'nin 17 bin civarında seçmeni var. Diğer merkez mahalleleri Kuzuluk, İncilli, Kabakoz ve Yenimahalle'yi de katarsak 31 bin civarında seçmen oy kullanacak.

Önceden köy statüsünde olan kırsal mahallelerdeki seçmen sayısı da 15 bin civarında bulunuyor.

Dolayısıyla burada kırsal mahallelerin etkisinden daha önemli olan merkez mahallelerde bulunan seçmenin oyunu alabilmektir.

İshak Sarı açısından Karasu'da sıkıntı olduğu için sürekli anket çalışması yapılıyor. Belli ki ikinci bir aday aranıyor.

Siyasette bir kural vardır:

"24 saat çok uzun bir zamandır."

İşte bu gerçek ortada dururken kimin seçimi alacağı yönünde şimdilik kesin bir tahmin yapmak ütopik olur.

Bu noktada Avukat ve Eğitimci Recep Özdemir'in Yeniden Refah Partisi adayı olarak açıklanması AK Parti adayına büyük darbe vuracaktır.

Diğer partilerin adayları belirlendiğinde son dönemeçte bakalım aralarında bir uzlaşma olacak mı?

Belediye başkanlık adaylığı için 20 Şubat tarihine kadar süre var. Bu süre içinde her şey olabilir. Şimdilik herkesin gözü Karasu'da!