Ali Keskinsoy'un "Oruçta yapılan büyük hata!" başlıklı köşe yazısı

Her Müslüman’ın ilmihali bilmesi farzdır.

İlmihal demek? Oruç tutuyorsa orucun hükümlerini bilmesi demektir. Namaz kılıyorsa, namazın hükümlerini bilmesi demektir. Evleniyorsa nikahın ve ailenin hukukunu bilmesi demektir, ticaret yapıyorsa ticaretle alakalı fıkhı bilgileri bilmesi demektir.

Oruçla alakalı yapılan ciddi bir hata var?

Değerli okuyucularım, bir kimse Ramazan’ı Şerif ayında oruca başlasa sonra kasti olarak o orucunu bozsa, bu kimseye kefaret gerekir.

Kefaret? 2 aylık oruçtur... Yani bir kimse, bilerek orucunu bozarsa, 2 ay oruç tuttuğu takdirde bu hatasını kapatmış olur, ama bir kimse Ramazan’ı Şerif ayında oruca hiç niyet etmezse, bu kimseye kefaret gerekmez.

Kardeşlerimiz şunu algılıyorlar? Demek ki, oruca niyet edilmezse herhangi bir sorun yok. Değerli kardeşlerim, bir kimse yola çıkmış, iyi niyetle yolunda devam ediyor, ama bir hata yapmış, bunun telafisi vardır. Ama bir kimse, hiç yola çıkmamış oruca hiç niyetlenmemiş, Allah’ın emrini hiç dikkate almamışsa, bu kimsenin bu cürmünü kapatacak bir oruç yok.

Efendimiz Aleyhisselam’dan rivayetle gelen, bir kimse bir günlük Ramazan orucunu tutmazsa, ömür boyu oruç tutacak olsa, onu ödeyemez, ama kefaretle iki ay onu kapatmış oluyor.

Bazı kardeşlerimiz diyorlar ki, “Hocam ben bugün doktora gideceğim veya yolculuğa çıkacağım, onun için oruca niyet etmedim.”

Değerli kardeşlerim; bu ciddi bir vebaldir, ciddi bir günahtır, biz oruçla mükellef isek mutlaka oruca niyet etmemiz gerekir, hadi oldu da doktora gidemedin veyahut yolculuğa çıkacaksın diye oruca niyet etmedin, oldu da yolculuğa çıkamadın ne olacak o zaman?

Biz her halükarda her gün niyetimizi edeceğiz, ama ciddi bir sağlık problemi yaşıyoruz, doktora gittik, doktor bize müdahale ederken orucumuzun bozulmasına vesile olacak bir şey yaptıysa ve bu gerçekten de gerekliyse, bu durumda kefaret gerekmez, kaza gerekir...

Bazı kardeşlerimiz diyorlar ki,Hocam dişçiye gidiyorum, morfin vuruyorlar, uyuşturucu iğne vuruyorlar veya ağrı kesici iğne vuruyorlar.”

İmam Ebu-Yusuf’a göre, gıda içerikli olmayan iğneler orucu bozmaz. Bu durumda biz ağrı kesici iğne vurulmuş olsak da orucumuza devam edelim, gönlümüzde bir sıkıntı varsa, Ramazan’ı Şerif’ten sonra imamı azamın fetvasına göre kaza etmiş oluruz. Ama nasılsa iğne vurulacağım, hastaneye gideceğim veya yolculuğa çıkacağım diye oruca niyetlenmeme diye bir şey asla olamaz. Oruçla mükellef olan kişilerin, mutlaka oruca niyet etmeleri gerekiyor.

Rabbim oruçlarımızı rızasına uygun tuta bilmeyi hepimize nasip eylesin, oruçlarımızı hem günahlara hem de cehenneme karşı kalkan eylesin…