Hasan Kar'ın "Toplumsal yaşam" başlıklı köşe yazısı

1999-2023 arası iki büyük deprem yaşadık. 17 Ağustos 1999’da 17 bin 480 kişi hayatını kaybetmiş, 10 binlerce kişi de yaralanmıştı. Yaklaşık 200 bin kişi evsiz kaldı, 16 milyon kişi ise değişik düzeyde etkilenmişti.

Depremin olduğu bu tarihte ben İzmir Foça'da askerliğimi yapmaktaydım 7.Komando Alayı’nda Eğitim Çavuşuydum. Acemi birliklerinde eğitim gören askerler usta birliklerine gittiğinde 10-15 gün acemi askerlerin gelme süresi vardır. Tamda bu süre içerisindeydik deprem olduğu zaman. Birlikte asker olmayınca haliyle biraz rahat oluyorsunuz. Üst devrem Bölük Komutanı Postası Adapazarlı bir arkadaşımızdı. Sabaha teskere alıp eve gidecekti. Beni ve devrelerimi uyutmamıştı. Muhabbet, sohbet ortamı ve radyoda Kral FM çalıyordu. Birden kısa süreli radyo yayını kesildi ve sonra spikerin “Büyük bir deprem yaşadık. Çok fazla bilgi yok. Hangi iller hisseti nerde yıkım var şu anlık bir bilgi yok. Bilgi geldikçe buradan duyuracağız” dedi.

Hemen koğuştan kalktık nöbetçi subaya ulaştık durumu anlattık. Gazinoya geçerek TV açtık ve sabahın ilk ışıklarına kadar TV başından ayrılmadık. Kocaeli, Sakarya’da ikamet eden kimseye telefon ile ulaşamadı yakınları. Bende ulaşamamıştım… İki veya üç gün sonra deprem bölgesinde ikamet edenlere izin verdiler. Binbir zahmet ile Sakarya'ya geldim. Eski otogar çöp yığını olmuş her taraf yıkılmıştı. Karasu’dan hala bilgim yoktu. Otogarda araba yok. Karasu arabalarını sordum “Aşağıda olacak” dediler. Sonra buldum araç yanındaki şoföre, muavine Karasu durumunu sordum. “Kardeş” dedi “Sıkıntı yok. Plaj Caddesi'nde birkaç bina yıkıldı. Çok az bir can kaybımız var onun dışında problem yok” dedi.

Genel olarak derin bir nefes aldım ve sonrası evime geldim. İznim süresimi Adapazarı merkezde yardım çalışmalarına katkı sağlamak ile geçirdim. Bizim evimiz yıkılmamıştı ama her gün Adapazarı'nda enkazın başındaydık. Evleri yıkılan insanlar ile günümüz geçti. Zor bir dönemdi… “Daha toparlanamaz” dediler Adapazarı ama toparlandık be. Aradan ise 25 yıl geçmiş...

6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremin yıldönümü. Bu vesile ile depremde vefat eden tüm vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet diliyorum. Bir daha böyle büyük afetler, felaketler yaşamamak dileği ve duası ile. Kendinize iyi bakın hoşça kalın.