Remzi Akbaş'ın "Sarı aday olacak mı?" başlıklı köşe yazısı

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) seçim takvimine göre siyasi partiler belediye başkan adayları ve meclis üyelikleri listelerini ilgili seçim kurullarına bildirmesi son günü 31 Ocak, geçici aday listeleri 22 Şubat olarak belirlendi.

Kesin aday listeleri de 3 Mart tarihinde ilan edilecek.

11 Mart'ta başlayıp, 9 Nisan itibariyle sona erecek Ramazan ayı nedeniyle sofraların bol olacağı bereketli bir seçim süreci geçireceğiz. Dolayısıyla davetler nedeniyle vatandaşların masrafları bu süreçte biraz azalmış olacak.

İftar sofraları daha önceleri olduğu gibi elbette siyasi araç olarak kullanılacak.

"Adayın yemeğini yiyip de oy atmayan olur mu?" demeyin. Milletin çoğu zor geçiniyor. Yemeğe katılanların bir kısmı zaten ilgili adayı desteklemeye değil, yemeğe geliyor.

Neyse biz yemek işini sonraya bırakıp seçim meydanlarında adaylardan kim kimi yiyecek ona dönelim.

Şimdilik, Karasu'da muhalefet tarafından ilk adaylık açıklaması Demokrasi ve Atılım (DEVA) Partisi'nden geldi. Genel Başkan Ali Babacan'ın Sakarya'da açıkladığı adaylar arasında Abdullah Çatalbaş da yer aldı.

CHP'nin İlçe Başkanı Uğur Büyük de 4 Aralık Perşembe günü teşkilat binasında yaptığı açıklamada aday adayı olduğunu açıkladı. Muhtemelen aday olarak sahaya inecek. Diğer muhalefet partilerinde henüz bir hareket yok. Cumhur İttifakı'nın adayı bekleniyor olabilir.

Bakıldığında muhalefet tarafında herkes ayrı telden çalıyor.

Ancak AK Parti'nin içinde yaşanan adaylık tartışmaları da Genel Merkez'in kafasını karıştırıyor.

Aday adayları arasında yer alan Ömer Babalıoğlu, Yakup Ayar ve Yakup Altıntaş'ın basında yer alan açıklamalarına bakıldığında mevcut başkan İshak Sarı'ya karşı aynı benzer serzenişlere yer veriliyor.

Geçtiğimiz yılın Aralık ayında Karasuhaberleri.com sitesinde (Bin 541) katılımcıyla yapılan anket sonuçlarına bakıldığında AK Parti'ye başkan adayı olarak layık görülen isimlerin başında yüzde 36,6 ile Ömer Babalıoğlu oldu. Babalıoğlu'nu yüzde 33,7 ile Yakup Ayar, yüzde 20,5 ile İshak Sarı takip etti.

Diğer aday adaylarından Zeki Yılmaz yüzde 3,6, Kamil Özen yüzde 1,6 ve son sırada Eczacı Yakup Altıntaş yüzde 1 ile değerlendirildi.

AK Parti'nin de yaptığı anketler var. Önemli olan da bu anketlerin nasıl görünüyor olmasıdır.

Merak edilen, mevcut Başkan İshak Sarı yeniden aday gösterilir mi? Yoksa başkası mı gösterilir?

Belediye Bağımsız Meclis Üyesi Mehmet Çatalbaş, 2 Ocak tarihinde yapılan meclis toplantısında bu soruya yanıt aradı.

Çatalbaş gündem dışı söz alarak Sarı’ya, "Önümüzdeki dönem aday olacak mısınız?” sorusunu yöneltti. Böyle bir soruyu ne Sarı ne de meclis üyeleri beklemiyordu.

Ancak kurt siyasetçi Çatalbaş bu soruyu sorarken mutlaka bir cinlik düşünmüştür. Çünkü bu sorunun arkasında bazı duyumların olduğu ortaya çıkıyor. Ayrıca Sarı'nın meclis toplantıların çoğunluğunda şov yapmakla suçladığı Çatalbaş'a teşekkür ederek çay içmek için makamına davet etmesi de anlaşılamadı.

Sayın Cumhurbaşkanı, Büyükşehir ve İl Belediye Başkan adaylarının bir kısmını 7 Ocak Pazar günü Haliç Kongre Merkezi'nde açıkladı.

Diğer İl adayları da 15 Ocak tarihinde açıklanacak. Sakarya Büyükşehir adayını bir sonraya bırakması burada da bir sıkıntı olduğunu gösteriyor. Sakarya adayının belirlenmesi Karasu için de bir referans oluşturabilir. Bunu da göz önünde bulundurmak gerekiyor.

AK Parti'nin Karasu adayının kim olacağı tartışmaları devam ede dursun, İshak Sarı'nın geçtiğimiz hafta yaptığı basın toplantısında kıyı sahil şeridinde bulunan 675 metre karelik arsalar ve yapıların kamulaştırma projesiyle ilgili bilgilendirme yapması, adaylığını öne çıkarmayı amaçlamış olabilir. Ancak böyle bir projenin belediye olanaklarıyla yapılması mümkün değil. O yüzden ilgili bakanlığın tasarrufu ile yapılacaktır.

Şu da aklınızda bulunsun.

AK Parti Genel Merkezi çok önemli bir kusur görmedikçe istisnalar hariç, mevcut başkanları değiştirme geleneği yoktur. Ancak "Gönül belediyeciliği" noktasında bir zafiyet ve seçim kaybı endişesi oluşursa o takdirde kimse vazgeçilmez değildir.

Bu ilke göz önüne alındığında Sarı'nın mevcut karnesinde zayıfların çok olduğu görülmektedir. Dolayısıyla arkasında "Kırmızı çizgi" desteği bulunsa da halkın "silgisi" çok daha etkilidir. Bunlara rağmen bakalım aday gösterilecek mi?