Okulların tatil edilip uzaktan eğitime başlaması ve 65 yaş üzerindekilere uygulanan sokağa çıkma yasağıyla birlikte özellikle İstanbul'dan Karasu'ya umarsızca bir göç başlamıştı.

 

Karasu'da yazlığı olanlar eşini dostunu ailesini de peşinden getirip bu süreci ilçemizde geçirmeye karar verdiler. Kaç kişinin geldiği ise bir muamma. 10.000 diyen var 20.000 diyen daha da abartanlar var.

 

Karasu olarak Corona'ya karşı ne önlemler aldık? Bir kere sokaklar yıkandı. Sonra? Acilen önlemler alınması gerekiyor:

 

1-) Billboardlara uyarıcı afişler asılmalı
2-) Belediye tarafından açık olan dükkanlara ve toplu taşıma araçlarına ücretsiz düzenli dezenfekte işlemi yapılmalıdır.
3-) Bankalar ve süpermarketlerde oluşan insan kalabalığına acilen çözüm üretilmelidir.
4-) Belediyenin sosyal medya hesapları düzenli olarak coronaya karşı uyarıcı paylaşımlarda bulunmalıdır.
5-) Mülkiyeti Büyükşehir ve Karasu Belediyesi'ne ait işletmelerde kiracı durumunda olan esnafın kira ücretleri en az 3 ay ertelenmelidir.
6-) SASKİ'ye ait su faturaları ertelenmeli bu süreçte borcunu ödeyemeyen vatandaşlarımıza su kesintisi yapılmamalıdır.
7-) Devlet tarafından belediyelerin aylık vergi payı ödemelerinden borçlarına karşılık yapılan kesinti, 3 ay boyunca yapılmayacak. Buradan elde edilen gelir ihtiyacı olan vatandaşlarımıza gıda ve temizlik ürünleri yardımı olarak yapılmalıdır.
8-) En kötü senaryo düşünülerek kapalı spor salonu sahra hastanesine dönüştürülmelidir.
9-) Belediye tarafından Karasu'ya ilçe ve yurt dışından kaç kişinin geldiği tespit edilmeli, bu gelen vatandaşların 14 gün kuralına uyup uymadıkları tespit ve kontrol edilmelidir.
10-) Kaymakamlık, Belediye ve Karasu Devlet Hastanesi, Corona gündemi ile bir araya gelmeli acil önlem planı hazırlamalıdır.

 

Sakarya'ya giriş-çıkış yasağı gelse de bir şekilde Karasu'ya bu süre zarfında gelenleri uyarıyorum: Yeterli sağlık önlemlerimiz ve ekipmanlarımız yok, Karasu'ya gelmeyin. Sağlık ortamı olarak kaldığınız yere oranla daha güvende değilsiniz, bizim hizmetlerimiz kendimize yetmiyor, nüfus artışı tehlike ve risk boyutlarını arttırmaktan başka bir işe yaramaz. Lütfen dikkat edin, bu işi ciddiye alın.