Remzi Akbaş'ın "AK Parti Karasu'da kafalar karışık" başlıklı köşe yazısı

Yerel seçimler yaklaşırken Karasu'da belediye başkanları adaylıklarıyla ilgili çok yönlü alternatifler masaya yatırılıyor.

AK Parti'nin mevcut Belediye Başkanı İshak Sarı'nın hem partisi içinde hem de kamuoyunda giderek azalan desteği karşısında yeni isimlerin ön plana çıkmak için hazırlandığı öğrenildi.

7 Ekim'de yapılan AK Parti Olağanüstü Genel Kurulu'nda yeniden Genel Başkan seçilen Recep Tayyip Erdoğan'ın yeni yönetimde Sakarya Milletvekili Ali İhsan Yavuz'un "A takımı" sayılan Merkez Karar Yürütme Kurulu (MKYK)'nda yer alması ve yeniden Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı olarak görevlendirilmesi Sarı'nın adaylığını güçlendirdiğini düşünmek yanıltıcı olur.

***

Şöyle ki:

Bilindiği üzere Karasu Belediye Başkanı İshak Sarı'nın geçen dönem arkasında en güçlü desteği Ali İhsan Yavuz olmuş ve onun önerisiyle aday yapılmıştı.

Şahsen aldığım bilgiye göre o dönemde bir başka isme teklif getirilmiş ve kendisi kabul etmeyince ilçe Başkanı Sarı'da karar kılınmıştı.

Sarı, adaylığı onaylandıktan sonra MHP ile ittifak yapılarak aldığı seçimi bu güne kadar bazı sorunlar yaşasa da sürdürdü. Süreç içinde önceki MHP yönetimi ile de arası açıldı. Bir özel bilgiye göre de MHP yeni yönetimi İl yönetimini ziyaretinde İshak Sarı'nın başkanlığına sıcak bakılmadığını "eğer ittifak olacaksa bu İshak Sarı ile olmamalı" şeklinde görüş belirtildiği öğrenildi.

Önümüzdeki günlerde yapılacak kamuoyu anketlerin de İshak başkanın yeniden adaylığı noktasında belirleyici olacağını düşünüyorum.

Geçen hafta içinde İlçe Başkanı Recep Aksu ile birlikte Ankara'da bazı Sakarya milletvekillerini ziyaret etmesi teşkilatın arkasında durduğu mesajını veriyor.

Sarı ile ilgili olumsuzlukların başında "gönül belediyeciliği" geliyor. Rutin işlerin yanında sosyal ve kültürel etkinliklerin yeterli olmadığı, halkla diyaloğu soğuk olduğu yönünde bir görüş olması kendisi için ayrıca handikap oluşturuyor.

***

Siyasetin içinde olanlar az çok bilir.

Belediye başkanı sadece günlük rutin hizmetlerin yapılması için çalışmaz. Halkla ilişkiler nezdinde bir artısı da olmalı.

Mevcut konjonktürde Sarı'nın geçen döneme göre ibresi aşağıya inmiş durumda. Bu nedenle karşı muhalefetin en büyük arzusu Sarı ile yarışa girmek.

Ha bu arada, AK Parti'nin içinde pusuda bekleyenler de var. Özellikle Karasu ve Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Yakup Ayar, daha önceki yönetimlerde yer alan ve 2 kez aday adayı olan Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Yüksek Lisans mezunu Eczacı Samet Altuntaş ile Karasu ve Kocaali ilçelerinde başarılı çalışmalarıyla dikkat çeken ve muhtarların desteklediği SASKİ Karasu-Kocaali Bölge Müdürü Ömer Babalıoğlu elindeki projelerle görev bekliyor.

Diğer taraftan eski Belediye Başkanı Mehmet İspiroğlu'nun makam şoförü Kamil Özen hem sosyal medya hem de sahada iyi çalışıyor. Aday gösterilir mi bilemem ama ziyaretlerine bakılırsa AK Parti kurmaylarıyla iyi ilişkiler ve bağlantılar içinde bulunduğu gözleniyor.

Bunların dışında başka isimlerin de olduğu, şahsen ortaya çıkmasa da bir teklif beklediği belirtiliyor.

Toparlarsak;

Bir yandan AK Parti içi adaylık mücadelesi, bir yandan diğer muhalefet partilerinin ortak aday çıkarma gayretleri İshak Sarı'yı ablukaya almış durumda.

Mücadelenin diğer tarafında bulunan muhalefet partilerinin birlikteliği çok önem arz ediyor.

Bu birliktelik İshak Sarı'ya mı yoksa Ak Parti'ye karşı mı olacağını da planlamak gerekiyor. Çünkü Sarı'nın aday gösterilmemesi durumda planlar altüst olabilir.

Muhalefetin elinde ciddi aday olarak şimdilik Avukat Recep Özdemir var. Başka bir aday veya adaylar da ortaya çıkarılarak aralarında bir anket çalışması yapılabilir. Bu aşamada AK Partili ittifakın karşısında mutlaka ortak aday olması önemli görünüyor. Özdemir'in adaylığı konusunda İYİ Parti olumlu baksa da CHP'nin 4 Kasım'da yapılacak olan büyük kurultayın sonucuna göre karar verileceği belirtildi.

Sonuç olarak:

Adaylık noktasında AK Parti'nin içinde kafalar karışık ama karşı tarafın da belirsizliği devam ediyor!