Ali Keskinsoy'un "Dünya hayatı" başlıklı köşe yazısı

Değerli okuyucularım; Müminin Suresi’nin 115.ayeti kerimesinde Rabbimiz (c.c.) biz kullarına hitaben şöyle buyuruyor…

“Zannediyor musunuz ki biz, dünyaya sizi başıboş bir şekilde gönderdik ve bir daha bize döndürülmeyeceksiniz?”

Hadisi Şerif’te Resulüllah (s.a.v) efendimiz bizlere hitaben buyuruyor ki;

“Şu adamın işine hayret ediniz ki ebedilik yurdunu tasdik ettiği halde gelip geçecek olan fani dünya için çalışıyor, ebedilik yurduna bir şey hazırlamıyor.”

Değerli dostlar;

Behlül Dana Hazretleri, Basra sokaklarında bir gün dolaşırken cevizle oynayan bir çocuk grubuna rastladı, bir köşede de bir çocuk ağlıyordu. Behlül Dana Hazretleri zannetti ki, o ağlayan çocuğun cevizi yok ve oyuna katılamıyor. O çocuğun yanına gitti ve dedi ki ‘Sen niçin ağlıyorsun, herhalde senin cevizin yok oyuna katılamıyorsun onun için ağlıyorsun’ deyince, o çocuk şöyle cevap verdi. ‘Eyyy meczup, eyy deli divane şimdi oyun zamanımı ki, ben cevizim olmadığı için oyuna katılamadığım için ağlayayım. Şimdi ibadet zamanıdır, şimdi Rabbimiz (c.c.), vermiş olduğu nimetlere şükür zamanıdır, tefekkür zamanıdır, kulluk zamanıdır. Rabbim (c.c.) bizi bu dünya hayatına başıboş bir şekilde, sorumsuz bir şekilde hayat sürelim diye göndermedi’ dedi.

Rabbimiz (c.c.) (sad 27). Ayeti Kerimesinde buyuruyor ki;

Biz göğü yeri ve arasındaki şeyleri bir eğlence için bir oyun için yaratmadık buyuruyor…

Kesinlikle ve kesinlikle bu dünya mizah yeri değildir Rabbimiz (c.c.), dünyayı bizim için yaratmıştır bizi de kendisi için yaratmıştır ve mahlukata biz insan oğlunu üstün kılmıştır.

İnsan oğlunun mahlukata üstün oluşu yemek ve içmek ile değildir. Yemek ve içmek ile olsaydı, devenin bizden üstün olması gerekirdi ki. Çünkü deve bir yediğinde 50 kişilik yer ve insanın diğer mahlukata karşı üstünlüğü şehvet ile değildir, şehvet ile ölçülmez. Şehvet ile ölçülseydi hayvanlar bizden üstün olması gerekirdi. Çünkü hayvanların şehveti insanlardan daha çoktur. İnsanların diğer mahlukata karşı üstünlüğü gazap ve öfke ile değildir, çünkü Aslan öfke ve gazapta insanlardan daha ileridedir. İnsanların diğer mahlukata karşı üstünlüğü; görme yoluyla da değildir, görme yoluyla olsaydı, akbabalar insanlardan daha üstün olurdu, çünkü akbabalar insanlardan daha kuvvetlice görür. Eğer koku almakla olsaydı kedi köpek insanlardan üstün olurdu, çünkü kedi köpeğin koku alması insanlardan daha üstündür.

Rabbimiz (c.c.) bizleri kendisine layık kul habibine layık Ümmet eylesin. İnci gibi dizilmiş nimetler insana, tanısın Rabbini koşsun itaate, felah dururken gidebilir mi  hiç hüsrana, Resül var iken niçin itaat şeytana…

Fatiha…