Ali Keskinsoy'un "Hasta ziyareti" başlıklı köşe yazısı

Değerli dostlar,

Rabbimiz (c.c.) Maide Suresi’nin 2. ayeti kerimesinde buyuruyor ki,

Yardımlaşınız, birbirinize iyilik yapma hususunda ve takvalık hususunda, benden sakınmak hususunda, benim kurallarıma, hükümlerine uyma hususunda birbirinizle yardımlaşınız. Günah üzerinde ve birbirinize düşmanlık beslemekten yardımlaşmayınız. Allah’tan hakkıyla korkun, şüphesiz Allah azabı şiddetli olandır.

Efendimiz (s.a.v)’de şöyle buyuruyor;

Müslümanın Müslüman üzerinde beş hakkı vardır, selam verildiğinde selamı almak, hastayı ziyaret etmek, cenazesine katılmak, davete icabet etmek, hapşurup elhamdülillah dediğinde, yerhamükallah diyerek mukabele etmek.

Ve yine Ebuhureyrer Radiyallahu Anhtan rivayetle Rasulullah (s.a.v) buyuruyor ki;

Rabbimiz (c.c.) kıyamet gününde, ey Ademoğlu ben hastaydım beni ziyaretime gelmedin buyuracak, ve insan oğlu da yarabbi sen alemlerin Rabbisin, seni nasıl ziyaret edebilirdim ki diye cevap verince,

Rabbimiz (c.c.), benim falanca kulum hastaydı, sende onu ziyaret edebilirdin ama ziyaret etmedin, onu ziyaret etmiş olsaydın, beni ziyaret etmiş sayacaktım.

Ve bunun akabinde Rabbimiz (c.c.), yine ey Ademoğlu ben aç idim beni doyurmadın bana yemek vermedin deyince, insanoğlu yarabbi sen alemlerin Rabbisin, nasıl aç olabilirsin ki deyince, Rabbimiz (c.c.) benim falanca kulum aç idi, sen onu doyurabilirdin ama doyurmadın, onu doyurmuş olsaydın beni doyurmuş sayacaktım ve akabinde yine Rabbimiz (c.c.), eyyy Ademoğlu ben susuz kaldım beni sulamadın deyince, insanoğlu yarabbi sen alemlerin Rabbisin sana nasıl su verebilirim ki deyince, benim falanca kulumun suyu bitmişti susuz kalmıştı, sen onu sulasaydın, ben beni sulanmış addedecektim buyuruyor.

Yine Resulü efendimiz (s.a.v) şöyle buyuruyor, hastayı ziyaret etmekle ilgili,

Bir kimse hasta olan bir kimseyi, bir Müslüman kardeşini, ziyarete sabahleyin gittiğinde 70.000 melek akşama kadar o kimse için istiğfar eder.

Akşamleyin bir hastayı bir Müslüman kardeşini ziyarete gittiği zamanda sabaha kadar 70.000 melek onun için istiğfar eder.

Rabbim (c.c.) hastalarımıza gerektiği gibi değer verebilmeyi nasip eylesin,

Hastalarımıza şifalar ihsan eylesin, dertlere devalar ihsan eylesin inşallah,“Her şey fanidir burada, gideriz ebedi yurda”