Ali Keskinsoy'un "Üç ayların fazileti ve duası!" başlıklı köşe yazısı

Kıymetli okuyucularım, hasretle beklediğimiz Ramazan’ı şerifin müjdeleyicisi olan 3 aylara girmiş bulunuyoruz, bu rahmet iklimine, rahmet mevsimine bizleri yetiştiren Rabbimize hamdüsenalar olsun.

Peki bu üç aylar neyi ifade ediyor, bu üç aylar içerisinde neler yapmamız gerekir? Özellikle Rasulullah (sav) efendimizin bizlere öğretmiş olduğu bir dua var. Bu dua nasıl okunur? Kısa bir duadır, aslında bize ne mesaj verir beraberce bunları öğrenmiş olalım.

Kıymetli okuyucularım, Allahutaala Hazretleri rahmeti gereği bazı zamanları bazı mekanları mukaddes kılmıştır. Mesela Kabe’yi mukaddes kılmıştır, Mescidi Aksa’yı mukaddes kılmıştır. Bu Rabbimizin tercihiyle olan bir şeydir, rahmeti gereğidir. Kullarım çok istifade etsin çok kazansınlar diye.

Kadir Gecesi’ni mesela çok mübarek kılmıştır. Berat gecesini mübarek kılmıştır, işte bu üç aylarda Rabbimizin bize sunduğu en muazzam ikramlardan birisidir, bizim için birer fırsattır.

3 aylar Regaip Gecesi ile başlar Miraç ve Berat gecesi ile devam eder. 1000 aydan hayırlı olan Kadir Gecesi ile zirveye ulaşır, birlik ve beraberliğimizin, sevgi ve muhabbetimizin sembolü olan bayramla taçlanmış olur.

Kıymetli okuyucularım, ömrümüz içerisinde dünya işleri çok meşgul oluyoruz, Allahutaala, ara sıra böyle tabiri-caizse kampanya gibi bazı güzel günler, feyzi bereketi çok olan geceleri bizlere ikram ediyor ki, kullarım yönelsinler bana gelsinler diye. Bu gecelerin ifade ettiği mana şu değildir; “Siz, 365 gün içerisinde yatın hiçbir şey yapmayın, bu gece camiye gidin yeter” bu değildir tabi ki, bu sadece bir hatırlatmadır, siz burada yeni kararlar alın Allah’a yönelin ve sonra o istikamet üzere devam edin mesajıdır.

3 aylar girdiği zaman Rasulullah (sav) şöyle dua edermiş, “Allah’ım Recep ve Şaban ayını hakkımızda hayırlı eyle bereketli eyle mübarek eyle ve bizleri Ramazan’ı Şerife ulaştır yarabbi.” Aslında buda bize neyi öğretiyor biliyor musunuz? “Eyy insanlar Ramazan’ı şerif ayı çok büyük aydır, feyzü bereketin çok bol olduğu bir zamandır, farzlara 70 kat sevap, nafilelere farz sevabı verilen, hele Kadir Gecesi’ni değerlendirdiğiniz zaman, bir ömür boyu ibadet etmiş sevabı alacağınız önemli günler var, bu günlerden itibaren o günlere hazırlık yapın.”

Dolayısıyla; bu aylarda bol bol Kuranı Kerim okumalıyız, bu aylarda bol istiğfar etmeliyiz, kendimizi hazırlamalıyız, hatimler yapmamız gerekiyor Ramazan’ı şerif ayında, Kur’an-ı Kerim okumamızı biraz daha sıklaştırmalıyız. Ramazan’ı şerif ayında ne yapıyoruz? Oruç tutuyoruz... Şimdiden oruca başlamamız lazım. Hangi oruçlar mesela? Pazartesi ve perşembe günleri peygamberimiz (sav) genelde oruç tutarmış, biz o günleri oruçla geçirelim. Hem çok kazanalım hem de Ramazan’a girdiğimiz zaman hiç zorlanmamış olalım. Hani sporcular bir müsabakaya çıkmadan önce ne yapıyorlar, bir antrenman yapıyorlar, hemen çıkarlarsa zorlanırlar sakatlık yaşarlar, biz de şimdi hiç oruç tutmadan, hiç Kur’an okumadan bir anda Ramazan’a gireriz. Ya mukabele yapmamız lazım, hatim indirmemiz lazım, teravihleri kılmamız lazım, oruç tutmamız lazım, eğer bir antrenmanımız yoksa çok zorlanırız. Bu sefer alışana kadar o böyle inilti içerisinde, Ramazan geçer, hiçbir şekilde istifade etmemiş oluruz.

Değerli okuyucularım; O feyizli bereketli ayı değerlendirebilmek adına ne olur bugünden itibaren artık üç aylar içerisinde kendimize bir çeki düzen verelim, tövbe istiğfar edelim, hatalarımızı kusurlarımızı bırakalım, namazımızla orucumuzla, infakımızla hayır hasenatımıza şimdiden başlayalım ki, o mübarek ayı daha da güzel bir şekilde değerlendirmiş olalım. Bu 3 aylara alakalı şöyle bir benzetmede yapılır. Recep ayı; ekme ayıdır. Şaban ayı; sulama ayıdır. Ramazan’da; hasat ayıdır. Yine 3 ayları bir ağaca benzetip şöyle demişler; “Recep yapraklanma ayıdır, Şaban meyve verme ayıdır, Ramazan’da o meyveleri toplama ayıdır. Eğer, Recep ayında ekimimizi yapmazsak, Şaban ayında sulamamızı yapmazsak, yani ibadetle alakalı bu sefer Ramazan’da zarar edenlerden oluruz.

Allahutaala şu mübarek gün ve geceleri güzel değerlendirmeyi, daha da güzeli Ramazan’ı Şerife ulaştırıp, Ramazan’ı Şerifi daha da güzel feyizli bereketli geçirmeyi hepimize nasip eylesin…