Remzi Akbaş'ın "Bu anket kafaları karıştırdı" başlıklı köşe yazısı

AK Parti'nin Karasu başkan adaylığı için daha önce yaptırılan anketler yetersiz olacak ki, Ankara merkezli bir araştırma şirketi 10 Ocak Çarşamba günü telefonla yeni bir anket çalışması yaptırdı.

İshak Sarı, İsmet Yavuzyiğit, Ömer Babalıoğlu, İsmail Filizfidanoğlu, Yakup Ayar ve Yakup Altuntaş'ın yer aldığı ankette aday adaylığı başvurusu yapan Kamil Özen ve Zeki Yılmaz'ın olmayışı dikkat çekti.

Oysa İsmet Yavuzyiğit ve İsmail Filizfidanoğlu'nun aday adaylığı için herhangi bir talebi olmadı. Bu da Ankara merkezli birileri tarafından özellikle bu isimlerin istendiği anlamı taşıyor.

Ha, şunu da söyleyeyim:

Aldığım bilgilere göre isimleri ankete dahil edilen İsmet Yavuzyiğit ile İsmail Filizfidanoğlu ankette yer aldıklarını yakın akraba ve dostlarımdan öğrenmiş. Yani daha önce bunlarla herhangi bir görüşme yapılmamış.

Öte yandan sosyal medyayı en çok kullanan aday adaylarının başında gelen Kamil Özen ile Zeki Yılmaz'ın neden değerlendirme dışı kaldığı kafaları karıştırdı. Yoksa bunların parti tabanında yeri yok mu?

Açık söylemek gerekirse Özen ve Yılmaz'a çok ayıp edilmiş.

Neyse; esasında bu tür anketlerin kimler tarafından yaptırıldığı az çok biliniyor. Vatandaşın yanıtlarının gideceği adres belli. Seçim İşleri Komisyonu.

O komisyonda bulunan "O" yetkili de bu adayı "anketlerden çıktı" diyerek Cumhurbaşkanı onayına sunarsa kimse de itiraz edemez. Ha, sonrası ne olur bilinmez...

Eğer İshak Sarı'nın üzeri çizilmişse (ki...öyle bir görüntü var) ve bu iki isimden biri aday olarak sahaya sürülürse Sarı'ya karşı pozisyon almış olan muhalefet partilerinin stratejisi de değişecektir.

Şimdi bir beyin jimnastiği yapalım.

Ola ki; mevcut Belediye Başkanı İshak Sarı yarış dışı bırakılacak olursa bu onun görevinde başarısız olduğunu göstermez. Aksine selefinden devraldığı belediyeyi mali yönden çok daha verimli hale getirdiği gerçeğini kabul etmek gerekir. Ancak; belediyeler bir holding statüsü gibi yönetilmez. Halkın çıkarına yönelik sosyal hizmetleri önceleyen projeler ortaya konulması gerekir. Bu pencereden bakıldığında Sarı'nın başarısız olduğu söylenebilir. Dışlanırsa bu yönüyle dışlanacak.

Bu arada Sakarya Milletvekili Ali İnci'nin muhtarlarla yaptığı toplantıda kendisine ikinci döneminde de şans verilmesi gerektiğini açıklaması diğer aday adaylarından ve taraftarlarından büyük tepki aldı. Henüz anket sonuçları netleşmeden ve aday belirleme komisyonu karar vermeden böyle bir açıklama hoş olmadı. Daha önce yakın çevresine "Sarı'ya karşı olduğu" öne sürülen İnci'nin bu tavrının değişmesinin arkasında ne olduğu merak edildi.

Bilindiği üzere daha önce de Lütfi Bayraktar'ın "Sarı, benim kırmızı çizgim" dediği iddia edilmiş ve diğer aday adaylarından büyük tepki alınca bu söylemini "Benim de bir tercihim var ama net söylüyorum, bu tercihim AK Parti’nin Karasu’da en doğru adamla, en yüksek oyla seçimi alma tercihimin önüne geçmez" şeklinde düzeltmişti.

İlçe belediye adaylarının belirlenmesinde sadece milletvekillerinin değil, büyükşehir belediyesi adayının da görüşüne önem veriliyor. O nedenle AK Parti'nin Sakarya Büyükşehir Belediye adayı belirlendiğinde gözler ilçe adaylarına çevrilecek. İşte bu noktada Büyükşehir adayının tercihi de önem kazanacak.

Bu hafta sonu bunlara yanıt alınacaktır.

Parti içinden sızan bilgiye göre Büyükşehir adayı Ekrem Yüce ile devam edilecekmiş. Böyle olursa Sarı'nın durumu "kırmızı"ya dönüşebilir.

Her şeye rağmen yaptırılan son anket çalışmasında başkan aday adaylığı başvurusu yapan Kamil Özen ve Zeki Yılmaz'ın değerlendirmeye alınmayıp yerlerine adaylıktan uzak duran İsmet Yavuzyiğit ile İsmail Filizfidanoğlu'nun dahil edilmesi kafaları karıştırdı. Bana kalırsa bu anket esasen Yavuzyiğit ve Filizfidanoğlu için yapılıyor. Eğer yeterli destek almaları halinde iki isimden biri AK Parti'nin başkan adayı olarak ilan edilirse şaşırmayın!